Studenti Koledža Evrope razgovarali sa ambasadorom Fabricijem

0

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, razgovarao je sa studentima Koledža Evrope iz Natolina, koji se nalaze u poseti regionu. Događaj je održan u EU info centru u Beogradu, a glavna tema bio je proces priključenja Srbije Evropskoj uniji.

Veliko mi je zadovoljstvo da razgovaram sa vama, pošto ste vi budući lideri Evrope, istakao je ambasador na početku razgovora, i rekao da to što mnogi ne dolaze iz samih zemalja Unije govori o globalnim ambicijama Koledža Evrope. Ambasador je gostima preneo koji su izazovi procesa evropskih integracija u Srbiji, kao i šta se očekuje od jedne države kandidata.

“Priključenje EU je ulazak u porodicu, to je potpuno jedinstven odnos. On ima uticaj na sve, studente, ljude u biznisu, inženjere i tako dalje, pa se u integracije mora uključiti celo društvo,” smatra Fabrici, i dodaje da u fokusu ne bi trebalo da bude licitranje datumom.

“Priključenje nije datum nego proces. Kada počnete proces, imate uniju koja funkcioniše već 60 godina, harmonizovana je i donosi zajedničke odluke. Društva koja žele da se priključe moraju da se prilagode u različitim oblastima,” kaže prvi čovek Delegacije.

Nakon uvodnog obraćanja, studenti su dobili priliku da ambasadoru postave pitanja. Zanimala ih je situacija u oblasti vladavine prava i stanje demokratije u Srbiji, dijalog Beograda i Prištine, odnos Unije prema spoljnim akterima poput Rusije i Kine. Kao jedan od izazova vide, kako se jedan od studenata izrazio, zamor od proširenja EU u samim zemljama članicama.

“Pokušavamo da objasnimo i u Uniji i van nje koje su koristi procesa proširenja, poput onih u oblasti ekonomije ili slobode kretanja. To je proces koji nije vezan samo za Srbiju. Mislim da mlade generacije ovde ne bi trebalo da gube nadu”, kaže ambasador.

Dodaje i da je EU najambiciozniji mirovni projekat ikada, kao i da je potrebno da se pomiri idealizam sa realnošću. EU ostaje posvećena Zapadnom Balkanu, a najnoviji dokaz je regionalni sporazum o romingu, zaključuje Fabrici.

Podeli

Comments are closed.