Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, razgovarao je danas sa članovima Vlade Srbije, ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem i ministarkom pravde Nelom Kuburović.

Na sastanku sa šefom diplomatije bilo je reči o aktuelnom stanju u odnosima Srbije i Evropske unije u procesu evropskih integracija, kao i o aktivnostima u predstojećem periodu. Poseban akcenat u razgovoru stavljen je na pregovaračko poglavlje 31 – spoljna, bezbednosna i odbrambena politika. Tema je bio i dijalog između Beograda i Prištine i dalji koraci za njegov nastavak, nakon što se za to steknu neophodni uslovi, navodi se u saopštenju ministarstva.
Ministar Dačić ponovio je da punopravno članstvo u EU predstavlja spoljnopolitički prioritet Srbije. Ukazao je da je Srbija posvećena intenzivnoj saradnji u oblasti spoljne i bezbednosne politike sa EU, kao i da će u periodu do pristupanja nastaviti da postepeno usklađujemo svoju spoljnu politiku sa stavovima Unije.
Dosadašnja i buduća saradnja Ministarstva pravde i Delegacije EU bila je tema sastanka ambasadora Fabricija sa ministarkom Nelom Kuburović.

Ministarstvo pravde

Ministarka je tokom sastanka rekla da je izrađen konačni radni tekst nove Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024, u skladu sa daljim procesom pristupanja Srbije EU i jačanja pravne države, dostupnosti pravde i pravne sigurnosti, te ostvarivanja kvalitetnog i efikasnog zaštite prava i sloboda građana, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kuburović i Fabrici razgovarali su i o zakonima koji uskoro počinju da se primenjuju, o podzakonskim aktima, kao i o budućim aktivnostima Ministarstva pravde u okviru borbe protiv korupcije. Ministarka se zahvalila ambasadoru na podršci koju Delegacija EU pruža u toj oblasti.