Razgovori o ekonomskom razvoju, obrazovanju, pravima manjina i kvalitetu života građana opština na jugu Srbije bili su u fokusu današnje posete ambasadora EU u Srbiji Emanuela Žiofrea  Preševu i Bujanovcu.

U okviru posete, ambasador se sastao sa predstavnicima lokalnih vlasti ove dve opštine, kao i sa ševovima Koordinacionog tela juga Srbije i Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine.

Važna tema posete bilo je obrazovanje, a ambasador je u Bujanovcu, u društvu ministarke prosvete Slavice Đukić-Dejanović, šefa Misije OEBS-a Jana Bratua i Visokog komesara za nacionalne manjine pri OEBS-u, Kairata Abdrahmanova, kao i ostalih relevantnih predstavnika zainteresovanih strana, prisustvovao godišnjem sastanku posvećenom dvojezičnom visokom obrazovanju studenata ove regije. Sastanak je održan na bujanovačkom odeljenju Subotičkog Ekonomskog fakulteta – zgrada čiju izgradnju je omogućila Evropska unija, u saradnji sa vladom Švajcarske.

„Srećan sam što sam  danas ovde, prvi put u svojstvu člana Komiteta zainteresovanih strana, kojim predano predsedavaju naši partneri iz OEBS-a. U EU sledimo moto ujedinjeni u različitosti, te ulažemo mnogo resursa da osiguramo socijalno uključivanje za sve. Prisustvo ministarke Đukić-Dejanović kao i Visokog komesara za nacionalne manjine pri OEBS-u na ovom sastanku, govori u prilog posvećenosti da se obezbedi kvalitetno i relevantno obrazovanje za sve studente na ovim prostorima i EU će nastaviti da podržava ovu inicijativu uz koju stoji od samog njenog početka“, izjavio je ambasador Žiofre.

Tokom posete, ambasador Žiofre izdvojio je vreme i da poseti neke od projekata koje EU finansira u ovim opštinama i tom prilikom najavio povratak u region kako bi se uverio u dalje sprovođenje projekata, čiji cilj je unapređenje kvaliteta života građana.