Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić primio je danas u posetu šefa Delegacije EU u Srbiji, ambasadora Emanuela Žiofrea.

Predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić istakao je da je Srbija spremna za nastavak pune saradnje sa EU, njenim institucijama i državama članicama, kao i za intenzivan rad u cilju napretka i ubrzanja pregovaračkog procesa, s obzirom da je članstvo u EU spoljno-politički prioritet i strateško opredeljenje naše zemlje.

Sagovornici su istakli pozitivne rezultate rada trenutnog saziva Narodne skupštine Republike Srbije kao što su uspešna implementacija mera dogovorenih tokom Međustranačkog dijaloga u saradnji sa kofasilitatorima iz Evropskog parlamenta, učešće svih političkih snaga na nedavno održanim izborima bez bojkota, unapređenje izbornih uslova, reforma pravosuđa i Ustava koje su ostvarene kroz saradnju sa Venecijanskom komisijom. Predsednik Skupštine izrazio je nadu da će saradnja sa Venecijanskom komisijom biti nastavljena i kada su buduće reforme u pitanju.

Foto: Beta

Na interesovanje šefa Delegacije EU Emanuela Žiofrea, predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić upoznao je sagovornika sa zakonskim rokovima za sazivanje narednog parlamenta i formiranje ostalih državnih organa. Ambasador Žiofre istakao je da je Delegacija EU u Beogradu partner parlamenta Srbije, te da se nada nastavku konstruktivne saradnje.

Ambasador Žiofre se zahvalio odlazećem predsedniku Skupštine na ulozi posrednika, zajedno sa poslanicima Evropskog parlamenta, u međustranačkom dijalogu i pozdravio je činjenicu da su svi ključni politički akteri učestvovali u izbornom procesu. Izveštaj Misije za posmatranje izbora OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava će dati nove preporuke za dalje jačanje integriteta izbornog procesa u Srbiji. Naglasio je da EU očekuje formiranje nove skupštine i nove vlade sa snažnim mandatom da uvede neophodne reforme radi napretka na putu ka članstvu u EU.

Foto: Beta

„U svetlu ruske agresije na Ukrajinu, važno je da Srbija dalje usklađuje svoje politike sa EU, uključujući i u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike“, rekao je ambasador Žiofre.