Ambasador Emanuele Žiofre predao je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću akreditivna pisma kojim ga predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen imenuju za novog šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji. Ceremonija je održanau petak, 3. septembra, u Palati Srbija.

Tom prilikom je ambasador Žiofre izjavio: „Čast mi je da služim kao ambasador EU u Srbiji. Srbija je veoma važna zemlja za Evropsku uniju, a isto tako znamo i da je EU veoma važna Srbiji, kao njen glavni trgovinski partner, investitor i donator koji daje dodatni podsticaj razvoju zemlje. Imamo ovde izvanrednu agendu, koju dele sve države članice EU i Srbija, a to je da Srbija postane nova članica EU. Pred zemljom je naporan posao i ja ću posvetiti ceo mandat da podržavam domaće institucije i društvo u postizanju ovog cilja. Istinski verujem u evropski projekat i znam da će pristupanje Srbije biti dobra stvar za svakoga u Evropi. Mnogo smo snažniji kada radimo zajedno i to je za dobrobit svih građana. Došao sam se ovde sa porodicom i radujemo se otkrivanju Srbije i njenog naroda.“

Predsednik Vučić je poželeo ambasadoru Žiofreu dobrodošlicu i uspeh u vršenju dužnosti i istakao da za Srbiju punopravno članstvo u Evropskoj uniji ostaje jedan od spoljnopolitičkih prioriteta, izrazivši uverenje da će ambasador Žiofre svojim iskustvom i angažmanom doprineti daljem jačanju saradnje sa Unijom, kao i toku pregovora Srbije o punopravnom članstvu. „Upravo ova perspektiva predstavlja dodatni podstrek za reforme koje sprovodimo, posebno u oblasti vladavine prava i zelene agende“, rekao je predsednik Vučić i naglasio da je u tom procesu od izuzetne važnosti podrška Evropske unije i njenih institucija.

Pre dolaska u Srbiju, Žiofre je proveo četiri godine kao ambasador EU u Izraelu. Pre toga je radio u Delegaciji Evropske komisije pri UN u Njujorku kao savetnik za ljudska prava i socijalna pitanja, čemu je prethodila pozicija šefa političko-trgovinske sekcije u Ambasadi EU u Tel Avivu. Žiofre ima doktorat iz oblasti istorije međunarodnih odnosa sa Univerziteta u Firenci. Italijan je i sa suprugom Minjom Mason ima troje dece.

CV ambasadora Žiofrea možete pronaći ovde

Twitter nalog ambasadora Žiofrea: https://twitter.com/EGiaufretEU?s=20