Šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini, tokom drugog dana posete zapadnoj Srbiji, sastao se danas u Novom Pazaru sa predstavnicima grada i razgovarao o projektima koje je EU podržala u gradu.

„Lokalne samouprave i lokalne zajednice su veoma važne u procesu evropskih integracija i moja poseta je upravo signal novog nivoa saradnje i identifikacije potencijalnih projekata u Novom Pazaru i okolnim opštinama”, rekao je Nikola Bertolini i dodao da Novi Pazar kao i druge opštine u Srbiji treba da rade na otvaranju radnih mesta i stvaranju mogućnosti za mlade da ostanu.

„Razgovarali smo o spovedenim kao i o nekim novim konkretnim projektima koje bi Grad mogao da ponudi”, navela je Anela Halilović Šemsović, predsednica Skupštine Novog Pazara i istakla da je grad pouzdan partner za saradnju. „Mi smo ukazali na prioritete grada ali i prednosti koje Novi Pazar ima za potencijalne investicije i saradnju”, zaključila je Halilović Šemsović.

Bertolini se u Novom Pazaru sastao i sa predstavnicima Regionalne razvojne agencije Sandžaka (SEDA) i posetio zgradu hitne pomoći koja je u funkciji od 2018. godine, a čiju izgradnju je EU podržala sa 680.000 evra kako bi se unapredio kvalitet zdravstvenih usluga, ali i uslovi rada medicinskog osoblja.

Šef odeljenja za saradnju u Delegaciji EU je zatim u opštini Raška sa predsednikom opštine Nemanjom Popovićem obišao postrojenje za prečišćavanje voda koje je izgrađeno uz podršku EU od 5,2 miliona evra.

„Drago mi je da sam u poseti opštini Raška i da vidim kako su sredstva evropskih poreskih obveznika dobro uložena u moderne sisteme za zaštitu životne sredine koja je važna za zdravlje stanovništva ali i za razvoj turizma”, rekao je Bertolini i dodao je da će se saradnja sa lokalnim samoupravama intenzivirati, a da Raška pruža dobar primer drugim opštinama kako treba da se radi i ulaže.

„Opština Raška je u proteklom periodu imala odličnu saradnju sa Delegacijom Evropske unije i realizovala više od 60 projekata ukupne vrednosti 8,5 miliona evra, a među njima je i ovo postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda. Trenutno opština uz EU podršku sprovodi dva projekta, rekonstrukciju Doma zdravlja u Baljevcu kao i projekat koji će pomoći da 26 porodica dobije krov nad glavom”, rekao je predsednik opštine Raška, Nemanja Popović.

Tokom prvog dana posete, 12. oktobra, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske unije u Srbiji Nikola Bertolini se u Užicu sastao sa gradonačelnicom Jelenom Raković Radivojević i obišao projekte koje u je EU podržala u gradu.

„Užice se ne razlikuje od drugih gradova u Evropskoj uniji. A potrebe Užica kao i drugih lokalnih samouprava u okruženju odnose se na zdravstvo, zagađenje vazduha i zadržavanje mladih da ostanu ovde – i ovo su važni prioriteti koje ćemo mi nastaviti da podržavamo,” rekao je Bertolini, i dodao da je imao prilike da vidi kako evropska sredstva doprinose razvoju grada. „Grad koji ulaže u mlade, konsultuje svoje građane pri donošenju odluka i koordinira važne aktivnosti sa okolnim opštinama zaslužuje da bude deo Evropske unije”, istakao je Bertolini.

Šef Odeljenja za saradnju Delegacije EU je sa gradonačalnicom Užica obišao dispanzer za plućne bolesti i tuberkulozu čija rekonstrukcija uskoro počinje uz finansijsku podršku Evropske unije od skoro 180.000 evra. Projekat predviđa potpunu rekonstrukciju objekta površine 900 m, izgrađenog šezdesetih godina prošlog veka, kako bi se obezbedili višestruko kvalitetniji uslovi za pružanje zdravstvene zaštite stanovništvu.

Gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević je navela da grad trenutno uz podršku EU sprovodi dva važna projekta – rekonstrukciju Antituberkuloznog dispanzera i izgradnju prvog seoskog vrtića u Karanu. „Grad intenzivno radi na svim tekućim projektima ali i na pripremi projektno-tehničke dokumentacije za nove projekte koji će biti predstavljeni građanima Užica. Mi kao lokalna samouprava, a isto važi i za druge lokalne samouprave u Srbiji, moramo spremno dočekati članstvo naše države u Evropskoj uniji”, zaključila je gradonačelnica Užica.

U Užicu je Bertolini obišao i regionalnu sanitarnu deponiju Duboko koja uz podršku EU uspešno radi od 2011. godine i pokriva devet lokalnih samouprava sa 350.000 stanovnika. U okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina, Evropska unija je podržala rad deponije kroz tri projekta ukupne vrednosti 1,6 miliona evra tokom kojih je nabavljena neophodna oprema i mašine.

U Sjenici je šef odeljenja za saradnju Delegacije EU nakon sastanka sa predsednikom opštine Munibom Mujagićem obišao vrtić “Maslačak” čiju izgradnju je EU pomogla sa skoro 150.000 evra, a opština Sjenica je učestvovala sa skoro 68.000 evra. Novi vrtić u Sjenici prima 195 dece čime su značajno unapređeni kapaciteti postojećeg objekta.

„Evropska unija će nastaviti da podržava konkretne projekte poput novog vrtića koji smo pomogli zajedno sa drugim donatorima kako bi se obezbedio boravak dece a roditelji mogli da rade. Cilj naše podrške jeste pomoć mladima da ostanu da žive i rade ovde u Sjenici”, rekao je šef odeljenja za saradnju Delegacije EU.

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić je rekao da je podrška EU u podizanju kvaliteta života u Sjenici je prethodnom periodu bila značajna, te da će se nastaviti i u budućnosti.