Građanima Leskovca dostupno je 20 tona dezinfekcionog sredstva zahvaljujući mladom hemičaru i preduzetniku iz tog grada Vladimiru Prokopoviću (31).

“Sredstvo za dezinfekciju na bazi hlora hemijski sam stabilizovao i time ga učinio efikasnijim. Ovo dezinfekciono sredstvo nije zapaljivo poput alkohola”, kaže junak naše priče.

Foto: Vladimir Prokopović

Vladimirovo preduzeće, “Progen solutions”, bavi se proizvodnjom i istraživanjem različitih hemijskih sredstava, a od pojave korona virusa, usmerio je znanje na to da omogući svojim sugrađanima da lakše dođu do dezinfekcionog sredstva, veoma tražene robe u vreme pandemije. Kontejneri sa ovom tečnošću postavljeni su na nekoliko lokacija u gradu, odakle su Leskovčani sami mogli da natoče koliko im je potrebno.

O jednoj jedinoj devetki, koja je kvarila prosek Vladimira Prokopovića, tada studetna biohemije, pre nekoliko godina pisale su čak i najtiražnije domaće novine. Ta “nesavršena” ocena nije omela Vladimira da nakon sjajno ostvarenog zvanja mastera, ode na doktorske studije u Nemačku, gde je nekoliko godina proveo učeći, radeći i usavršavajući se.

Foto: Vladimir Prokopović

Ipak, nakon završenih akademskih obaveza, odlučio je da se vrati u Srbiju, primeni stečeno znanje i započne biznis.

“Doktorirao sam za manje od tri godine, a onda još godinu dana proveo radeći u Nemačkoj. Nemci su pouzdani, imaju fantastičnu radnu etiku, a ja sam je usvojio i nije bilo razloga da živim daleko od porodice i prijatelja, kada tu radnu etiku mogu da donesem ovde i primenim je”, priča Vladimir.

Foto: Vladimir Prokopović

Plan je sproveo u delo 2016. godine, kada osniva preduzeće “Progen solutions”. Nakon što je konkurisao za sredstva Evropske unije, dobio je 10.000 evra. Tri godine kasnije, kada je poželeo da proširi i unapredi poslovanje, od Evropske unije, preko programa EU PRO dobio je 20.000 evra bespovratnih sredstava.

“Zahvalan sam na sredstvima Evropske unije za razvoj, jer sam pomoću njih na vreme bio u mogućnosti da kvalitativno i kvantitativno unapredim poslovanje”, kaže Vladimir.

Foto: Vladimir Prokopović

Nekoliko važnih uređaja nabavljenih sredstvima EU, omogućilo je da njegova firma u aktuelnoj krizi bude dovoljno moderna i spremna za reakciju, pa je bez problema pritekla u pomoć u borbi protiv korona virusa.

“Naša firma se inače ne bavi dezinfekcionim sredstvima, jer za njima nije postojala velika potražnja pre epidemije. Bavimo se istraživanjem i razvojem – kada smo počeli imali smo dva proizvoda, a sad više od 40. U međuvremenu, dobili smo pet uređaja preko EU PRO, a osim jednog hemičara, jednog radnika u proizvodnji i mene, firma zapošljava još desetak spoljnih saradnika”, pojašnjava Prokopović.

Kako dodaje, ukupna vrednost dezinfekcionog sredstva koje je dostupno na leskovačkim ulicama iznosi oko 115.000 dinara.

Šta je EU PRO

EU PRO ima za cilj da doprinese stvaranju uslova za privlačenje novih investicija i otvaranju radnih mesta, većoj konkurentnosti preduzeća, poboljšanom radu lokalnih samouprava i unapređenju socijalne inkluzije u 99 opština u južnoj i istočnoj Srbiji.

Evropska unija je za ovaj trogodišnji program koji je počeo u januaru 2018. opredelila sredstva u ukupnom iznosu od 25 miliona evra.

Program sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije (MEI) i resornim ministarstvima i institucijama Vlade Republike Srbije.

EU PRO se oslanja na dobre prakse i ostvarene rezultate svojih prethodnika, razvojnih programa EU PROGRES i Evropski PROGRES.

 

Solidarno protiv virusa

Podsetimo, mnogi pojedinci i kompanije u Srbiji pokazali su solidarnost tokom pandemije virusa korona. Primera radi, šabačka kompanija “Corten Art”, koja je takođe unapredila poslovanje pomoću EU sredstava, osmislila je svojevrsne tunele za dezinfekciju, a nekoliko tunela donirala je, kako bi bili postavljeni na najkritičnijm tačkama. Veterinarski instituti iz Kraljeva i Niša, opremljeni novcem dobijenim od Evropske unije, takođe su dali svoj doprinos analizirajuće uzorke na COVID-19.

Dalje, migranti u prihvatnim centrima koje je opremila Evropska unija, šiju maske za radnike javnih službi Srbije, a služba gerontodomaćica u Kuršumliji, koja je osnovana uz podršku EU, pomagala je starima i nemoćnima i tokom pandemije.

Kada je u pitanju konkretna medicinska oprema – respiratori, laboratorijska oprema i testovi, monitori intenzivne nege, beskontaktni termometri i zaštitna oprema – ona je deo pomoći koju je Srbija tokom pandemije dobila od Evropske unije. Paket je vredan 93 miliona evra, od čega je 15 predviđeno za hitne medicinske potrebe, i više o tome možete pročitati na ovom linku.

Jasno je, na osnovu samo nekoliko ovih primera, da su teška vremena izrodila mnoge heroje. Više o tome pročitajte na sajtu “Oni su heroji”.