Biciklistička vožnja kroz murale Novog Sada organizuje se u saradnji EU info kutka Novi Sad i Kluba ljubitelja biciklizma Eko kurir, a jedan je od događaja koji će obeležiti Evropsku nedelju mobilnosti 2023. u Novom Sadu.

Vožnja će početi na Trgu republike 19. septembra u 18h gde će okupljeni građani zajedno sa organizatorima krenuti u edukativnu vožnju Novim Sadom i imati priliku da se upoznaju sa uličnom umetnosti Novog Sada.

Novi Sad su poslednjih nekoliko godina oslikavali mnogi profesionalni i amaterske umetnici. Učesnici vožnje će se upoznati sa oko petnaest novosadskih murala i njihovim značenjima.

Pored Biciklističke vožnje kroz murale Novog Sada EU info point Novi Sad u okviru Evropske nedelje mobilnosti organizuje i druge događaje koji se tiču održivog transporta sa fokusom na biciklizam, koji iz godine u godinu nastavlja da bude jedno od glavnih obeležja Novog Sada.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji