Izložba 20 najboljih fotografija nastalih u okviru konkursa „Biti mlad u Srbiji“ otvorena je u Silosima u Beogradu.

Fotografije pokazuju kako žive mladi u Srbiji, čemu se nadaju i šta vide u svetu oko sebe, kaže ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre, koji ističe da su kroz objektiv prikazani i brojni izazovi u 2022. godini.

„Ovo je moja prva godina u Srbiji i tih 365 dana izgleda mi kao 600. Ova godina je počela sa idejama i ciljevima, Novi Sad je preuzeo titulu prve evropske prestonice kulture van EU, imali smo planove kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, ali je nekako to sve moralo da se reorganizuje“, naglasio je ambasador Žiofre.

Miloš Krstić sa fotografijom „Festivalska euforija“ osvojio je prvu nagradu, a njegov rad je prikazan u srpskom izdanju časopisa National Geographic, kao i u Politikinom zabavniku.

Petočlani žiri odabrao je četiri pobedničke od preko 1.000 pristiglih fotografija na konkurs, koji su organizovali Delegacija Evropske unije u Srbiji, National Geographic SrbijaPolitikin Zabavnik i Erazmus studentska mreža Srbija.  Ovo je jedna od aktivnosti kojom se Delegacija EU u Srbiji pridružila obeležavanju Evropske godine mladih 2022.

U kategoriji Najbolje fotografije građana i građanki, pored Krstića koji je osvojio prvo mesto, nagrađene su i Irena Ljubanović za fotografiju „Žena ženi solidarna“ i Jana Cekić za fotografiju „I šta ćemo sad?“.

U kategoriji Najbolja fotografija EU projekta nagradu je dobila fotografija „Amputacija ne smeta razvoju snage“ Bojana Jorgića iz Niša.

Fotografija je nastala u okviru projekta „Adaptivna fizička aktivnost i sport – mladi za mlade“’, koji sufinansira EU kroz Interreg-IPA Program prekogranične saradnje Bugarska-Srbija.

Pobednička fotografija nagrađena je vaučerom za kupovinu elektronske opreme u vrednosti od 1000 evra, za drugo mesto predviđen je vaučer u vrednosti od 500 evra, a vaučer u vrednosti od 300 evra dodeljen je za treću nagradu, dok je autor najbolje fotografije EU projekta nagrađen diplomom.

Izložba najboljih fotografija biće otvorena za javnost do 21. januara.