Borba protiv korupcije neophodna za napredak Jugoistočne Evrope

0

Korupcija značajno utiče na poverenje koje građani i kompanije imaju prema državi, a borba protiv nje deo je evropskih integracija Srbije, saglasili su se učesnici na početku regionalne konferencije „Borba protiv korupcije za napredak Jugoistočne Evrope“.

Na događaju koji organizuju Ministarstvo pravde i EU projekat „Prevencija i borba protiv korupcije“ učestvuje preko 200 delegata iz 14 država, a održava se pod pokroviteljstvom predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića i uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Svečanom otvaranju između ostalih prisustvovali su šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ministarka pravde Republike Srbije Nela Kuburović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Ambasador Fabrici kaže da su države EU pozitivan primer u ovoj oblasti, pošto se po indeksu percepcije korupcije, koji meri Transparency International, među prvih 20 država nalazi 14 zemalja članica Unije i da svoja iskustva želi i da prenese u ovom regionu.

„Srbija je preduzela niz važnih koraka u prethodnom periodu kojom se gradi zakonodavni okvir i institucije koje mogu da se bore sa korupcijom i povezanim pojavama. Važan je i rad novouspostavljenih specijalnih tela za istraživanje, procesuiranje i kažnjavanje korupcije i organizovanog kriminala u skladu sa zakonima“, napominje ambasador Fabrici.

EU očekuje da Srbija aktivno primenjuje ova zakonska rešenja, i zato ćemo zajedno sa javnošću pratiti rezultate iskazane kroz podatke, kaže ambasador Fabrici.

„Dug put je pred nama, kako u Evropskoj uniji, tako i u Srbiji i u zemljama regiona. Uveravam vas da ćemo nastaviti da radimo zajedno. Zahvaljujem se svima koji su uključeni u implementaciju projekata, a naročito borcima protiv korupcije, koji se sa ovom pojavom suočavaju na svakodnevnom nivou“, zaključuje šef Delegacije EU.

Ministarka Kuburović kaže da je održavanje konferencije potvrda posvećenosti Srbije vladavini prava i navodi da za pitanje korupcije ne postoji univerzalni odgovor.

„Kada govorimo o korupciji, ne smemo zaboraviti da ona sama, a naročito profit koji donosi, ne poznaju državne granice. Zato je međunarodna saradnja u ovoj oblasti od izuzetnog značaja. Otkrivanje i gonjenje koruptivnih radnji nezamislivo je bez razmene informacija između različitih državnih organa, kako u nacionalnim, tako i u međunarodnim okvirima“, napominje ministarka Kuburović.

U centru pažnje je i nedavno doneti Zakon o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije. Podaci pokazuju da je za 18 meseci rada posebnih odeljenja tužilaštava i sudova za borbu protiv korupcije doneta 771 presuda za koruptivna i krivična dela privrednog kriminala, od kojih je gotovo 750 osuđujućih. 172-oje ljudi nalazi u zatvoru zbog korupcije, desetine njih zbog zloupotrebe službenog položaja, a mnogi zbog pranja novca, rekao je državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić za RTS.

Primenjujući Zakon, Republičko javno tužilaštvo je do sada dalo odobrenje za formiranje 6 „udarnih grupa“, od kojih su 4 do sada završile svoj rad i dovele do pokretanja istrage protiv 98 fizičkih dva pravna lica.

Po prvi put u Srbiji, u sudovima i tužilaštvima postoji mogućnost angažovanja finansijskih forenzičara, koji imaju značajnu ulogu u procesu procesuiranja predmeta korupcije, pranja novca i finansijskog kriminala uopšte.

Uz podršku EU projekta „Prevencija i borba protiv korupcije“, radi se na izradi Memoranduma o saradnji Republičkog javnog tužilaštva, Ministarstva unutrašnjih poslova i drugih državnih organa u cilju unapređenja rada udarnih grupa.

U okviru konferencije, održava se ministarski segment koji predvodi ministarka Kuburović, kao i nekoliko radnih grupa na temu novih istražnih mehanizama, ulozi državnih organa, civilnog društva i modernih tehnologija u borbi protiv korupcije.

O unapređenju i jačanju saradnje između relevantnih institucija i službi za borbu protiv korupcije razgovaraće ministri pravde, tužioci, rukovodioci državnih tela za prevenciju i borbu protiv korupcije iz Srbije, Albanije, Austrije, BiH, Hrvatske, Češke Republike, Mađarske, Italije, Crne Gore, Severne Makedonije, Rumunije, Slovačke, Slovenije i Turske.

Događaj se uživo prenosi na YouTube kanalu Minsitarstva pravde.

Podeli

Comments are closed.