Komesarka EU za saobraćaj Violeta Bulc je tokom boravka u Srbiji razgovarala sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem i ministrakom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zoranom Mihajlović o daljoj saradnji i modernizaciji saobraćajnog sektora u skladu sa zaključcima Samita o Zapadnom Balkanu koji je održan u julu u Briselu.

Nakon sastanka komesarka EU Bulc je navela da je od njih čula šta je za Srbiju prioritet u infrastrukturnim projektima kao i da ih je informisala šta je fokus za EU u njihovom zajedničkom realizovanju.

“Infrastruktura je ključ za stabilnost, mir i otvaranje novih radnih mesta”, rekla je Bulc, govoreći o važnosti ove oblasti privrede u regionu.

Govoreći o zalaganju i mehanizmima EU za podsticanje razvoja prekograničnih projekata, ona je naglasila i da je Srbija važan element regionalne stabilnosti.

Bulc je najavila i nove grantove za Zapadni Balkan, podsetivši da EU ne daje samo kredite već i bespovratna sredstava.

“Uverena sam da možemo da realizujemo brojne projekte”, rekla je Bulc, navodeći da je za to dobar trenutak.

Pirotitet: put Niš-Priština

 U saopštenju iz kabineta premijera nakon razgovora navedeno je da je Bulc naglasila da saobraćaj predstavlja jednu od najvažnijih oblasti saradnje EU i Zapadnog Balkana i da dogovorena „Agenda povezivanja“ ima veliki značaj za prevazilaženje razvojnog jaza i podršku stabilnosti i napretku regiona, saopšteno je nakon razgovora iz kabineta premijera.

U saopštenju se takođe navodi da je Bulc upoznala premijera Vučića sa novim mehanizmima finansiranja za modernizaciju evropske saobraćajne mreže,

koji uključuju i privatne investitore i ohrabrila Vladu Srbije da konkuriše sa novim projektima.

Premijer Vučić je istakao značaj realizacije saobraćajnih projekata za razvoj Srbije, naglasivši i opredeljenost da se uspostavi saradnja i saobraćajnom mrežom poveže ceo region Zapadnog Balkana, saopšteno je iz Vlade Srbije.

On je, kao prioritetan, izdvojio autoput Niš-Merdare-Priština-Tirana-Drač, kao i druge projekte usaglašene u okviru „Berlinskog procesa“, izrazivši zahvalnost Evropskoj komisiji za podršku njihovoj realizaciji.

Premijer je rekao da je saradnja u izgradnji regionalne saobraćajne infrastrukture jedan od načina da Srbija pokaže opredeljenost za mir i stabilnost u regionu.

Put Niš – Merdare -Priština prioritetan je u našim budućim projektima, a oko potrebe da se izgradi složni su EU i Zapadni Balkan, ponovila je ministarka građevinarstva, saboraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović posle razgovora sa komesarem EU za saobraćaj Violetom Bulc.

Ona je, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, naglasila da je u toku izrada projektno tehničke dokumentacije, što finansira Fond za Zapadni Balkan, koja bi trebalo da bude gotova početkom iduće godine kako bi počeli radovi.

Govoreći o ukupnoj vrednosti projekata u transportu, u ovom trenutku, ona je rekla da oni iznose 5,5 milijadri evra, uključujući prugu Beograd – Budimpešta.

Mihajlović je napomenula da je bespovratna pomoći EU Sbiji od 2.000 godine tri milijarde evra, navodeći da je to ograman novac uložen u infrastrukturu, što je bio jedan od načina da ostvarimo privredni razvoj.

Saradnja u vodnom saobraćaju

Komesarka Evropske unije Violeta Bulc je zajedno sa ministarkom Mihajlović posetila Direkciju za vodne puteve, gde su razgovarale o aktuelnim i novim projektima u oblasti vodnog saobraćaja.

Mihajlović je zahvalila na finansijskoj podršci koju EU pruža Srbiji u unapređenju infrastrukture iprimeni savremenih informacionih tehnologija u oblasti vodnog saobraćaja, saopšteno je iz Ministarstva građevinarstvam saobraćaja i infrastrukture.

Bulc i Mihajlović su ocenile da ova oblast ima veliki potencijal za razvoj, posebno na reci Dunav i istakle da se unapređenjem infratrukture stvaraju uslovi za povećanjeobima transporta srpskim rekama, navodi se u saopštenju.

Komesarka Bulc je zajedno sa ministarkom Mihajlović posetila Direktorat civilnog vazduhoplovstva a predstavljen joj je i Rečni informacioni servis, koji objedinjuje telekomunikacione i informacione sisteme za podršku unutrašnjoj plovidbi i njenu vezu sa ostalim vidovima saobraćaja.

Posetu Srbiji Evropska komesarka Violeta Bulc završila je u Novom Sadu gde je sa ministarkom Mihajlović, predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem i gradonačelnikom Milošem Vučevićem obišla radove na izgradnji Žeželjevog mosta.

Tom prilikom je izjavila da Evropska unija ohrabruje sve svoje partnere u regionu da ulažu u infrastrukturu, posebno saobraćajnu infrastrukturu, jer, kako je ocenila, to je način da se povežu ljudi, doprinese biznisu i ubrza razvoj bilo koje zemlje u okruženju.

„Drago mi je što je EU u mogućnosti da doprinese izgradnji veoma važnog mosta za Novi Sad, Vojvodinu i Srbiju. Most je deo evropskog koridora i igra vitalnu ulogu u povezivanju dva dela Evropske unije, to jest centralni deo sa Bugarskom i dalje“,ukazala je Violeta Bulc.

Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović takođe je izrazio uverenje da će dolazak komesarke za transport značiti veliki preokret i da će do kraja sledeće godine Žeželjev most biti završen.