Češka ambasadorka u Srbiji Ivana Hlavsova ocenila je da Srbija i Češka imaju odlične političke i ekonomske odnose, ali i dobru saradnju u drugim oblastima kao što su kultura i obrazovanje.

Hlavsova je u obraćanju povodom „Dana otvorenih vrata“ u Ambasadi Češke rekla da njena zemlja snažno podržava Srbiju na putu evropskih integracija.

„Češka Republika i Srbija imaju odlične odnose, kako na političkom, tako i na ekonomskom nivou.Snažno podržavamo pristupne razgovore Srbije i proces pristupanja Evropskoj uniji. Činimo to kako na političkom nivou, tako i posredstvom mnogih konkretnih projekata“, rekla je Hlavsova.

Ona je navela da su češke firme veoma aktivne u Srbiji, da postoji bogata ekonomska saradnja između dve zemlje, ali i saradnja u oblasti kulture, prosvete i nauke.

Istakla je da Češka projektima podržava različite vidove saradnje, saradnju s dijasporom u Srbiji i poboljšanje kvaliteta njihovih života.

Dodala je da predstavnici češke nacionalne manjine žive u Beogradu, Banatu i drugim delovima Srbije, kao i da ih najviše ima u Beloj Crkvi.

Hlavsova je srpskim studentima uručila devet stipendija za studiranje u Češkoj, studentima koji će pohađati osnvne i postdiplomske studije na češkim državnim fakultetima. Ona je navela da njena zemlja svake godine dodeljuje po trideset stipendija studentima sa Zapadnog Balkana.

Ambasadorka je podsetila da su dva slovenska naroda oduvek imala dobre odnose i kontakte, a da to što zgrada Ambasade Češke u Beogradu ove godine slavi 90. rođendan, najbolje svedoči o odličnim odnosima.