Fake news – namerno plasiranje lažnih vesti – kao koncept postoji još od kraja 19. veka, ali je ovaj fenomen popularnost stekao prethodnih godina, sa razvojem interneta i društvenih mreža. Zato je važnije nego ikada da znamo kako da čitamo vesti i kako se informišemo.

Prva u nizu radionica Medijsko opismenjavanje – DA LI JE BAŠ TAKO? u organizaciji EU info kutka u Novom Sadu održana je u knjižari Zenit Books u Novom Sadu.

Fokus ove radionice bile su dezinformacije o Evropskoj uniji i njenim članicama, sa posebnim akcentom na alate koji građanima mogu olakšati da utvrde tačnost određenog medijskog sadržaja i samim tim da prepoznaju dezinformacije u medijskom prostoru Srbije.

Glavni i odgovorni urednik FakeNews Tragača Stefan Janjić i novinarka agencije Frans Pres Marion Dautry održali su prvu radionicu, koju je publika imala priliku da prati i preko livestream-a na Facebook stranici EU info point-a u Novom Sadu.

„Moguće je otkriti dezinformaciju, ali ono što jeste teško otkriti je ko je prvi distribuirao određenu lažnu vest, jer se nekada gotovo identične vesti pojavljuju u malo izmenjenom obliku u više zemalja, pa je nemoguće otkriti na kom jeziku i u kojoj državi je prvi put objavljena“, istakla je Marion Dautry.

Predavači su zaključili da postoji obilje netačnih narativa o Evropskoj uniji, koji se šire i putem društvenih mreža, o različitim aspektima političkog, društvenog i ekonomskog delovanja Evropske unije i njenih članica.

Publiku je naročito zanimalo na koji način da utvrde izvor fotografija na internetu i koje pretraživače da koriste kako bi utvrdili poreklo informacija, te je Marion Dautry pokazala specifične tehnike i alate za pretraživanje, koje svi građani mogu koristiti pri analizi vesti.

„Još jedan od primera jeste i tvrdnja koja se širila društvenim mrežama o vakcinama koje se proizvode u Evropi i na zapadu, gde primećujemo da ima znatno manje negativnih tvrdnji o vakcinama koje se proizvode u Kini ili Rusiji“, istakao je Janjić.

On je takođe, kroz interaktivne primere,  naveo da se medijima šire i sadržaji, koji, primera radi, prikazuju Srbiju kao znatno uspešniju u određenim poljima, poput nauke, nego što ona jeste, koristeći se pogrešno interpretiranim ili polutačnim informacijama, čime se javnost Srbije dovodi u zabludu.

Ovo je samo prva u nizu serijskog programa medijske pismenosti koje će se održavati jednom mesečno u Novom Sadu na razne teme od javnog značaja.