Dan Dunava je obeležen u Novom Sadu, jednom od gradova kroz koji protiče ova velika i važna evropska reka, a ovaj događaj je bio povod za priču o saradnji između Austrije i Srbije u očuvanju ovog vitalnog evropskog vodotoka. Javna diskusija, koja je okupila stručnjake i predstavnike iz obe države, naglasila je ključnu ulogu međunarodne saradnje u zaštiti ekosistema Dunava.

Ambasador Austrije u Srbiji, Kristijan Ebner, prisustvovao je događaju i istakao važnost partnerstva između Austrije i Srbije u implementaciji Dunavske strategije.

„Obeležavanje Dana Dunava u Novom Sadu je primer kako geografska povezanost može biti osnova za uspešnu saradnju u zaštiti našeg zajedničkog prirodnog resursa,“ izjavio je ambasador Ebner.

Panel diskusiju je moderirala Majda Adlešić, uz učešće stručnjakinja i stručnjaka poput Laure Hohof iz Agencije za zaštitu životne sredine Austrije, Konrada Stanije iz Ministarstva poljoprivrede Austrije, Daniela Martineka iz Instituta za podunavski region i Centralnu Evropu, te profesorke Dragane Tomašević Pilipović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu.

Diskusija je naglasila važnost implementacije Zelene agende kroz projekte poput EU4Green, koji podržava smanjenje zagađenja voda u Srbiji kroz obuke i razmenu iskustava sa Austrijom.

„Saradnja u oblasti urbanog prečišćavanja otpadnih voda je ključna za dugoročno očuvanje Dunava kao vitalnog ekosistema,“ naglasila je Laura Hohof iz Agencije za zaštitu životne sredine Austrije.

Sagovornici su istakli potrebu za jačanjem svesti javnosti o ekološkim izazovima Dunava i unapređenjem međusektorskog partnerstva kako bi se postigli zajednički ciljevi u skladu sa EU strategijom za Dunavski region.

Dan Dunava je međunarodni dan reke Dunav koji se obeležava 29. juna u zemljama širom Evrope. Obeležava se u 14 evropskih podunavskih zemalja potpisnica Međunarodne konvencije o zaštiti Dunava, kako bi se podigla svest za očuvanje reke kod što većeg broja ljudi i kako bi se apelovalo na racionalnu upotrebu vodnih resursa.

Dan Dunava je u Novom Sadu obeležen u Kulturnoj stanici Svilara, a organizatori ovog događaja su  Austrijski kulturni forum, EU4Green projekat i EU info point Novi Sad.

___________

Pročitajte još:

Dunav kao simbol saradnje EU i Srbije na Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu

Dunav – prilika za razvoj uz podršku EU

EU za bezbedniju plovidbu Dunavom

Dunav je veliki, ali pobediv