Dana 28. maja, Dan Evrope je obeležen na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru  javnom panel diskusijom posvećenom temi cirkularne ekonomije i Zelene agende za Zapadni Balkan. Na događaju su govorili Nj.E. Kati Bugenhout, ambasadorka Kraljevine Belgije u Srbiji, Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji, Siniša Mitrović, rukovodilac Centra za cirkularnu ekonomiju Privredne komore Srbije i Radovan Nikčević, predstavnik projekta EU za Zelenu agendu u Srbiji.

Događaj je deo kampanje „Evropa je naša kuća“, koju je Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula krajem aprila, a u cilju podsticanja saradnje i razmene ideja, kako bi se unapredili održivi razvoj i ekološka odgovornost. Na događaju je bilo reči o pitanjima kako cirkularna ekonomija može transformisati budućnost Zapadnog Balkana i doprineti održivom razvoju regiona, ključnim strategijama za implementaciju Zelene agende i ulozi Evropske unije u tom procesu.

Razgovor učesnika je pružio platformu za zajedničko razmatranje ključnih pitanja, identifikaciju najboljih praksi i podršku implementaciji politika koje promovišu cirkularnost i zelenu tranziciju, čime se stvara put ka prosperitetnijoj i održivijoj budućnosti.

Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva navodi da je Evropska unija nastavlja da podržava region Zapadnog Balkana u nameri da što je pre moguće dostigne evropske standarde u oblasti zaštite životne sredine.

Novi Pazar je Evropa, i to je grad sa najviše mlade populacije u Srbiji. Upravo zato je važno što smo danas ovde da razgovaramo zaštiti životne sredine, jer su ovi mladi ljudi budućnost. Ovaj panel je jedan u nizu koji organizujemo u sklopu kampanje Evropa je naša kuća“ i mislim da je slogan naročito prikladan za današnju temu jer govorimo o našoj zajedničkoj kući, našoj planeti, jer nemamo rezervnu”, kaže Plamena Halačeva, zamenica šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji.

Razgovor sa gradjanima i mladim akademicima drugi je u nizu od pet debeta koje Delegacija EU u Srbiji organizuje kako bi pokrenula dijalog o važnim pitanjima za evropsku budućnost Srbije. Kampanja „Evropa je naša kuća“ , nakon održane dve javne diskusije u Subotici i Novom Pazaru, nastaviće sa obeležavanjem Dana Evrope u Kragujevcu, Užicu i Nišu. Teme javnih diskusija su različite, od digitalizacije i inovacija do kulturne baštine i drugih, sa ciljem angažovanja javnosti i zainteresovanih strana u konstruktivnom dijalogu o putu Srbije ka evropskim integracijama i optimalnom korišćenju sredstava iz Plana rasta EU.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)