Dana 16. maja, Dan Evrope je obeležen na Ekonomskom fakultetu u Subotici javnom diskusijom posvećenom Planu rasta Evropske unije. Istaknuti učesnici iz Ministarstva za evropske integracije, Ambasade Francuske, medija i organizacija civilnog društva istakli su značajne koristi i potencijale, ali i izazove koje ovaj strateški dokument donosi Srbiji i regionu. Događaj je deo kampanje „EVROPA JE NAŠA KUĆA“, koju je Delegacija Evropske unije u Srbiji pokrenula krajem aprila.

Plan rasta Evropske unije za Zapadni Balkan, vredan 6 milijardi evra, ima za cilj približavanje partnera sa Zapadnog Balkana Evropskoj uniji i ima potencijal da udvostruči ekonomiju regiona u narednoj deceniji. Ovaj ambiciozni plan obećava značajnu finansijsku podršku, uključujući 2 milijarde evra bespovratnih sredstava i 4 milijarde evra povoljnih kredita, što može pogurati Srbiju ka jačoj ekonomskoj budućnosti i bližoj integraciji sa Evropskom unijom.

Nikola Bertolini, šef saradnje u Delegaciji Evropske unije u Srbiji, naglasio je: „Došlo je do značajnih promena u celom regionu, mnoge od njih su povezane sa pridruživanjem Evropskoj uniji. Evropska unija je pružila značajnu podršku ovom procesu.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđen je za period od 2024. do 2027. godine. Iznos koji će svaka ekonomija dobiti zavisi od brzine sprovođenja neophodnih reformi i ispunjavanja obaveza iz procesa evropskih integracija, kao i od broja projekata koje je spremna da kandiduje pred Evropskom komisijom kako bi povukla sredstva iz zajedničkog fonda.

Region je istorijski, kulturno i ekonomski povezan sa Evropskom unijom, koja je najveći donator u Srbiji i njen najvažniji trgovinski i ekonomski partner. Trenutno, 65% srpskog izvoza ide u države članice EU, a više od polovine ukupnog uvoza u Srbiju dolazi iz EU.

Ivana Lazarević, predstavnica Nacionalnog konventa o EU, izjavila je: „Plan rasta pruža okvir za Srbiju da unapredi korišćenje sredstava EU i definiše svoje razvojne prioritete.“

Novica Supić, profesor Ekonomskog fakulteta u Subotici, izjavio je: „Republika Srbija može računati na 1,6 milijardi evra iz Plana rasta EU za Zapadni Balkan u naredne četiri godine u vidu bespovratnih sredstava i povoljnih kredita. Ključna korist nije samo u finansiranju, već i u strukturnim reformama koje prate sredstva, a koje su ključne za napredak Srbije.

Biljana Stepanović, glavna i odgovorna urednica Nove ekonomije, ponudila je kritičku perspektivu: „Iako je predstavljen kao ekonomski plan, Plan rasta je i duboko politički. Obnovljena posvećenost EU pokazuje da im je stalo do ovog regiona. Srbija mora napredovati u oblasti vladavine prava, slobode medija i borbe protiv korupcije kako bi u potpunosti iskoristila ovaj plan.“

Plan rasta EU zahteva napredak u ključnim oblastima kao što su vladavina prava, mere protiv korupcije, efikasnost javne uprave i reforma obrazovnog sistema.

Kampanja „EVROPA JE NAŠA KUĆA“ nastaviće se obeležavanjem Dana Evrope kroz slične javne diskusije u Novom Pazaru, Nišu, Užicu i Kragujevcu. Teme javnih diskusija su različite, od digitalizacije i inovacija do kulturne baštine i drugih, sa ciljem angažovanja javnosti i zainteresovanih strana u konstruktivnom dijalogu o putu Srbije ka evropskim integracijama i optimalnom korišćenju sredstava iz Plana rasta EU.