Povodom svečanosti uručenja Nobelove nagrade za mir za 2012. godinu Evropskoj uniji, EU Info centar uz podršku Delegacije EU u Srbiji i u saradnji sa novosadskim ogrankom Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS) organizuje debatu o tome da li je EU (ne)dovršeni projekat i da li je Nobelova nagrada za mir koja joj je dodeljena nagrada ili neka vrsta utehe.

Debata “Evropska unija kao (ne)dovršen projekat: Nobel za mir nagrada ili uteha? Biće održana u Novom Sadu u ponedeljak, 10. decembra 2012. godine u Studiju „M“ Radio televizije Vojvodine, s početkom u 17:00.

U debati će učestvovati šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji, ambasador Vensan Dežer, predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić, profesor Fakulteta političkih nauka u Beogradu Tanja Miščević, profesor Filozofskog fakulteta Nikola Samardžić, istoričar Čedomir Antić i novinar Dimitrije Boarov.

Nakon debate, u holu Studija „M“ biće otvorena izložba dečjih crteža na temu „Šta mir u Evropi znači za tebe?“. Izložbu čine radovi više od 50 đaka beogradskih osnovnih škola koji su učestvovali na takmičenju koje je EU raspisala povodom dobijanja Nobelove nagrade i čiji su pobednici osvojili put u Oslo na dodelu nagrade.

Organizovanjem debate, EU Info centar i EpuS -Novi Sad žele da istaknu veliki doprinos Evropske unije trajnom miru u Evropi a takođe i da otvore debatu u Srbiji o budućnosti Unije. EU Info centar nastavlja aktivnosti posvećene dodeli Nobelove nagrade za mir Evropskoj uniji, među kojima je jedna bila organizovanje beogradskih osnovnoškolaca da crtaju „za put u Oslo“, a EpuS obeležavanje 20 godina rada. EPuS se od svog osnivanja zalaže za izgradnju demokratskog društva i dosledno promoviše evropske vrednosti i standarde u svim oblastima političkog i ekonomskog života.