Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Vensan Dežer izjavio je 10. decembra u Novom Sadu da je „važno da se o Nobelovoj nagradi za mir dodeljenoj Evropskoj uniji razgovara ne samo u EU već i u Srbiji jer je to za Uniju veoma važna zemlja“.

Otvarajući debatu „EU kao (ne)dovršen projekat: Nobel za mir – nagrada ili uteha“ koju su organizovali EU Info centar i novosadski ogranak Evropskog pokreta u Srbiji (EPuS), Dežer je rekao i da je Nobelova nagrada za mir dodeljena EU u skladu sa željama generacija evropskih političara i građana da Stari kontinent postane zona mira, što je i postignuto tokom poslednjih šest decenija.

Prema njegovim rečima, danas, zajedno sa postignućima Evropske unije ide i odgovornost jer „rat nije verovatan, ali nije nemoguć“, što se pokazalo na Balkanu. U tom pravcu se moramo kretati, dodao je Dežer.

Novinar Dimitrije Boarov rekao je da „činjenice pokazuju da je Evropska unija zaslužila Nobelovu nagradu (za mir)“.  „Možda je mogla da je dobije 2007. godine, za 50 godina postojanja, ali jeste je zaslužila“, rekao je on, ocenivši da su glavni protivnici ideje EU samo oni koji imaju na umu ciljeve koji se mogu rešiti ratom.

Profesor Univerziteta u Beogradu Nikola Samardžić ocenio je da je vest o dodeljivanju Nobelove nagrade Evropskoj uniji sama po sebi dobra i da pruža nadu da će Srbija uskoro “deliti istu sudbinu kao zemlje Istočne Evrope koje su se pridružile Uniji 2004. godine“. “Ljudi odlaze u Evropsku uniju u potrazi za slobodom. Voleo bih da smo mi u Srbiji isto tako siromašni kao Evropljani”, dodao je on.

Istoričar Čedomir Antić nije se složio sa stavovima da je EU zaslužila Nobelovu nagradu za mir ocenivši da je Drugi svetski rat okončan jer je Evropa prestala da bude ekonomski i politički centar sveta. Prema njegovim rečima, Evropa nije imala jedinstven stav prema bivšoj Jugoslaviji i njeni posrednički mirovni napori nisu uspeli.

Antić je ocenio i da Evropska unija ne može da opstane zbog teške ekonomske krize koja je pogađa.

Potpredsednik Evropskog pokreta u Srbiji Borivoje Erdeljan izrazio je zadovoljstvo što ta nevladina organizacija proslavlja jubilej – 20 godina rada – organizovanjem značajnog skupa kao što je skup o Nobelovoj nagradi za mir za Evropsku uniju.

Debatu održanu u Studiju „M“ Radio-televizije Vojvodine pratilo je nekoliko desetina studenata beogradskog i novosadskog univerziteta.

Dežer je takođe rekao da bi bio veoma zadovoljan da ponovo dođe ovde za 10 do 15 godina da čestita liderima Zapadnog Balkana dodelu Nobelove nagrade za mir za njihov doprinos pomirenju u regionu.