Pozivamo srednjoškolce i studente kao i sve zainteresovane Novosađane da dođu 25. marta u svečanu salu Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ gde će se od 18 časova održati javna debata Evropske škole debate. Sjajni mladi ljudi će debatovati na temu: “Ovaj dom se protivi upotrebi veštačke inteligencije u umetnosti”.

Na debati stavove će sučeljavati najbolji polaznici podeljeni u dva tročlana debatna tima. Polaznici će zastupati pro i contra strane u govorima ne dužim od 5 minuta. Zadatak žirija je da presudi koja je strana bila bolja u argumentovanju činjenica na zadatu temu.

Učesnici su:
– Miona Kosijer, Gimnazija „Jovan Jovanović Zmaj“
– Vasilije Doroški, Ekonomski fakultet Subotica
– Dušan Simonović, Fakultet tehničkih nauka
– Mihajlo Mrkšić, Gimnazija i ekonomska škola „Svetozar Miletić“
-Nikola Slankamenac, SŠ „Svetozar Miletić“
– Ana Čengeri, Gimnazija „Borislav Petrov Braca“

Ova debata je jedna od osam koje će se održati u celoj Srbiji u okviru Evropske škole debate za srednjoškolce i studente. Polaznici, njih 30 iz Vojvodine, su od novembra 2023. godine pohađali radionice o Evropskoj uniji i debatnim veštinama. Organizatori Evropske škole debate želeli su ovim nadmetanjem da podstaknu mlade da razvijaju kritičko mišljenje i argumentovanje stavova. Finalna debata i sučeljavanje stavova biće održano tokom maja u Beogradu u Narodnoj Skupštini Republike Srbije.

* Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informacioni centar Evropske unije, i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija | Open Communication, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji i veštini debatovanja.