U okviru Evropske nedelje mobilnosti Grad Niš, Udruženje biciklista „Karavan tim“ i EU info kutak Niš organizuju „Defile niških biciklista“  u nedelju, 17. septembra 2023.

Pozivamo sve da nam se pridruže u vožnji gradom sami ili u društvu članova porodice, prijatelja, kolega, nastavnika. Ovom aktivnošću želimo da afirmišemo korišćenje bicikla u gradskom saobraćaju kod svih generacija, skrenemo pažnju na značaj koji vožnja biciklom ima za zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Okupljanje biciklista učesnika zakazano je za 11 časova na Trgu Kralja Milana, dok će defile krenuti u 11:30 časova.  Za učešće dece mlađe od 12 godina obavezno je prisustvo roditelja ili staratelja. Ruta je duga 8 km i potrebno je oko 45 minuta lagane vožnje uz obezbeđeno prisustvo redara i saobraćajne policije koji će brinuti o bezbednosti svih učesnika.

Biciklistička vožnja se završava u Parku Čair gde će po dolasku biciklista od 12.15h, za sve učesnike Defilea koji žele, ali i ostale zainteresovane prolaznike i posetioce najvećeg gradskog parka, biti organizovan program uz različite sportske igre koji će predvoditi naši saradnici iz Dečije akademije sporta.

U slučaju jake kiše i vremenskih neprilika, događaj će biti odložen. Informacije o eventualnom odlaganju usled lošeg vremena moguće je potražitu i na Facebook stranici EU info kutka Niš.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija o kampanji

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji