Delegacija Evropske unije u Srbiji obeležila Međunarodni dan borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije

0

Zgrada Delegacije Evropske unije u Srbiji sinoć je osvetljena duginim bojama i bojama zastave EU u okviru obeležavanje Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, transfobije i bifobije.

Ovaj dan obeležava se od 2005. godine, sa ciljem da se skrene pažnja na ugrožavanje ljudskih prava LGBTQI+ populacije, koje je i dalje rasprostranjeno u velikom broju zemalja. Inicijativu za obeležavanje ovog dana predvodio je francuski akademik Luj Žorž Tin, a prema podacima sa zvaničnog sajta, obeležava su u preko 130 država sveta. Datum je odabran kao sećanje na 1990. godinu, kada je Svetska zdravstvena organizacija zvanično skinula homoseksualnost sa spiska mentalnih poremećaja.

„Evropska unija je odlučna da se bori protiv nekažnjivosti za kršenje ljudskih prava, diskriminaciju i zlostavljanje LGBTI osoba širom sveta. Pokretanjem nove Strategije za ravnopravnost LGBTI + osoba od strane Evropske komisije, EU će unaprediti zaštitu njihovih ljudskih prava. Radićemo sa svim našim partnerima unutar i izvan EU, udružujući snage sa međunarodnim organizacijama, civilnim društvom i borcima za ljudska prava u odbrani prava LGBTI osoba i promovisanju jednakosti i poštovanja različitosti“, stoji u izjavi visokog predstavnika EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku, Žozepa Borelja, povodom ovog dana.

Podeli

Comments are closed.