Devenport u intervjuu FoNetu: Otvaranje prvih poglavlja idućih meseci

0

Šef delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Majkl Devenport izjavio je u intervjuu novinskoj agenciji FoNet da je „realno očekivati“ da prva pregovaračka poglavlja EU sa Srbijom budu otvorena „idućih meseci“ na početku sledeće godine.

Prema novom pristupu EU, u žiži pažnje na samom početku pregovora su vladavina prava, nezavisnost sudstva, borba protiv korupcije, fundamentalna prava, prava manjina i bezbednosna pitanja, naglasio je Devenport.

Zbog toga veoma ozbiljno i aktivno sarađujemo sa ministarstvima pravde i unutrašnjih poslova na akcionim planovima da bi Srbija što pre bila u mogućnosti da otvori poglavlja 23 i 24, objasnio je Devenport.

MD-intervju4

On predviđa da je „realno da to očekujemo tokom idućih meseci“ na početku sledeće godine.
Osim toga, Evropska komisija je predložila zemljama članicama da se otvori sa Srbijom i poglavlje 32, istakao je Devenport, pa je sada na njima da donesu odluku o tome.

Evropska unija je jasno potrvrdila spremnost za proširenje tokom ovih nekoliko godina, istakao je Devenport i podsetio na čitav niz odluka Evropskog saveta o tome, ali i na nedavnu posetu Srbiji evropskog komesara Johanesa Hana.

To je bila njegova prva poseta nekoj zemlji kandidatu za članstvo u EU, napomenuo je Devenport, što je veoma pozitivna i ohrabrujuća poruka građanima Srbije o spremnosti EU da podrži napore Srbije, i na politički i na finansijski način.

Upitan do kada će Srbija moći da odlaže odluku o sankcijama Rusiji, Davenport je odgovorio da Srbija ima pravo na svoju spoljnu politiku, ali će morati postepeno da usklađuje spoljnu politiku sa politikom EU, kao što je jasno rekao i komesar Han pre desetak dana u Beogradu.

Jasno je da Srbija podržava stav EU o teritorijalnom integritu Ukrajine, kao što je jasan i njen stav o sankcijama, ali kao kandidat za članstvo, koji već vodi pregovore sa Unijom, ona mora postepeno da usklađuje spoljnu politiku sa spoljnom politikom EU tokom idućih godina, obrazložio je Devenport.

Upitan da li je Srbija, zbog prekida projekta Južni tok, kolateralna šteta spora EU i Rusije i kome da se obrati za naknadu štete, Devenport je uzvratio da je „stav EU potpuno jasan“.

„Evropska unija je spremna da podrži svaki poduhvat ove vrste koji odgovara svim standardima i svim očekivanjima, u okviru evropskog zakonodavstva i pravila“, naglasio je Devenport.

Na pitanje kako EU gleda na dolazak još jednog velikog igrača na Balkan, Kine, čiji će premijer u Beogradu za koji dan održati samit sa liderima zemalja centralne i istočne Evrope, Devenport je rekao da „to nije ništa novo“, jer je sličan sastanak već bio organizovan u Bukureštu.

„Mislim da to odražava činjenicu da sve evropske zemlje jako žele da saradjuju sa Kinom. Kina je velika sila, sa ogromnom privredom i naravno da EU želi da ima još bolje trgovinske i političke odnose sa Kinom“, istakao je Devenport.

On zato smatra da je potpuno normalno što Kina sada u Beogradu organizuje još jedan ovakav sastanak, u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU.

Osvrćući se na natpolovičnu podršku građana Srbije članstvu u EU, uprkos svim unutrašnjim i spoljnim problemima zemlje, Davenport je ocenio da je to „veoma pozitivno“.

Vidimo dosta stabilan trend podrške članstvu Srbije u EU i da većina građana ima sve pozitivniji pristup Uniji, naglasio je Devenport i podsetio da je EU bila najveći partner Srbije u borbi protiv posledica katastrofalnih majskih poplava.

To je još jedan primer solidarnosti EU, ocenio je Devenport i poručio da je EU najveći partner Srbije u svakoj oblasti.

Moram da istaknem da je EU najveći trgovinski partner Srbije, rekao je on i ilustrovao da je više od 63 odsto trgovinske razmene Srbije sa zemaljama EU.

Osim toga, direktne strane investicije iz EU iznose 11 milijardi evra, što je, takođe, oko 63 odsto ukupnih stranih investicija u Srbiji, rekao je Devenport, koji je ubeđen da je za Srbiju najveći potencijal za budući rast i trgovine i investicija upravo u odnosima sa EU.

MD-intervju4

S druge strane, Devenport smatra da najveći broj građana razume da EU nema nikave veze sa događajima, poput fudbalske utakmice Srbije i Albanije, događaja oko posete premijera Albanije Edija Rame i dešavanja sa Vojislavom Šešeljom.

Prema njegovim rečima, „EU nije imala nikakve veze sa ovom utakmicom, niti na bilo kakav način snosi odgovornost za incidente koji su se dogodili“.

„Osudio sam to što se desilo na stadionu u Beogradu, ali takođe i pohvalio angažovanje srpskih organa reda“, podsetio je Devenport i napomenuo da nije na EU da reši ove probleme, već na UEFA.

Što se tiče posete premijera Albanije, Devenport misli da je, uprkos svim problemima, to ipak pomak i podseća da su dve zemlje potpisale nekoliko novih sporazuma.

Pri tome su uspostavljeni i bitni politički kontakti na političkom nivou, istakao je Devenport i izrazio nadu da će to biti početak nove faze u bilateralnim odnosima.

On je pozdravio izjave više ministara Vlade Srbije koji su jasno rekli da je politika Vojislava Šešelja relikt prošlosti i poručio da je sada bitnije da se Srbija usredsredi na to što bi trebalo da uradi za boljitak građana – da dosledno ide putem ozbiljnih i sušinskih reformi.

Upitan o medijskoj situaciji u Srbiji, Devenport je, kao važnu pozitivnu promenu, označio usvajanje novih medijskih zakona, što je navedeno i u godišnjem izveštaju Evropske komisije.

„Srbija je sada ušla u novu fazu implementacije tih zakona, što će, naravno, biti od ključnog značaja“, ocenio je Devenport.

On smatra da je potrebno pratiti sprovođenje tih zakona, posebno u oblastima transparentnosti medijskog vlaništva, programskog finansiranja i privatizacije.

To su veoma kompleksni procesi i apsolutno je ključno da svi igrači igraju svoju ulogu u tome. I regulatorna tela i medijske asocijacije i civilno društvo, kao i Vlada Srbije, naglasio je Devenport.

MD-intervju5

Upitan da li on lično veruje da će država povući iz medija svoj uticaj i da će neki gradonačelnik ili predsednik opštine pristati da izdvoji novac iz budžeta za medije koji kritikuju njegov rad, Devenport je odgovorio: „Hajde da kažemo da će to biti najveći izazov u ovoj oblasti“.

„Biće naravno, malo truckava vožnja na početku, ali sam siguran da će doći do pune implementacije“, rekao je Devenport i predočio da je to obaveza svih, uključujući i Vladu Srbije i regulatorna tela.

On je najavio da će EU i OEBS veoma aktivno pratiti sve ove događaje tokom idućih meseci i zaključio da medijski zakoni „moraju da se implementiraju“.

Podeli

Comments are closed.