Nakon sastanka na visokom nivou u okviru Dijaloga Beograda i Prištine održanog 14. septembra u Briselu, EU izražava zabrinutost zbog toga što strane ne sprovode svoje obaveze prema Sporazumu o normalizaciji i njegovom Aneksu za implementaciju, koji su obe strane dogovorile ranije ove godine, a koji su za njih obavezujući i utiču na evropski put obe strane.

EU apeluje na strane da se angažuju konstruktivno i u dobroj veri. To znači početak implementacije na osnovu Predloga EU bez daljeg odlaganja, što takođe uključuje obavezu obe strane da u potpunosti implementiraju sve prethodne sporazume postignute tokom Dijaloga. Rad na uspostavljanju Zajednice opština sa većinskim srpskim stanovništvom trebalo bi da počne bez daljeg odlaganja ili preduslova.

EU podseća strane na njihovu odgovornost da poštuju princip poverljivosti u dijalogu, koji je ključna komponenta svakog politički osetljivog pregovaračkog procesa.

EU ostaje podjednako zabrinuta zbog izostanka napretka obe strane u deeskalaciji tenzija na severu Kosova, nekoliko meseci nakon najnovijih nasilnih događaja u kojima su povređeni građani, trupe KFOR-a, policija i predstavnici medija, neki sa teškim i trajnim posledicama.

Uprkos ponovljenim pozivima EU i drugih međunarodnih partnera, do sada preduzeti koraci i dalje su nedovoljni, a bezbednosna situacija na severu ostaje napeta.

U tom kontekstu, potezi Kosova – uključujući eksproprijaciju na severu Kosova, naloge za iseljenje, telekomunikacije i korišćenje specijalnih policijskih snaga za policijske dužnosti u zajednici – nisu u skladu sa vladavinom zakona i rizikuju dalje povećanje tenzija. Neprekidni napadi manjih razmera od strane kriminalnih grupa i zastrašivanje novoregrutovanih policijskih pitomaca iz redova kosovskih Srba/lokalnog stanovništva su neprihvatljivi i moraju se odmah zaustaviti. Blokiranje Energetske mape puta od strane Srbije, kao i drugi pokušaji koji nisu u skladu sa Sporazumom o normalizaciji i njegovim Aneksom, protivni su duhu procesa dijaloga.

Zahtevi izneti u Izjavi u ime EU od 3. juna ostaju u potpunosti validni. Reverzibilne mere koje je EU preduzela ostaju na snazi, uključujući suspenziju sastanaka na visokom nivou sa Kosovom. EU je spremna da ukine ove mere u slučaju napretka u ispunjavanju postojećih zahteva ili da uzme u razmatranje dalje mere prema obe strane, ako bude potrebno.

EU podseća na važnost brzog održavanja prevremenih lokalnih izbora na severu Kosova kako bi se smanjile tenzije. Neophodno je najbrže moguće rešenje kako bi se omogućilo raspisivanje izbora. Podstičemo kosovske Srbe da se u potpunosti angažuju u izbornom procesu i da javno iznesu svoje bezuslovno učešće.

EU poziva sve političke aktere, na svim nivoima vlasti, i na Kosovu i u Srbiji, da se konstruktivno angažuju u procesu koji vodi ka prevremenim lokalnim izborima na severu Kosova, izbegnu dalju eskalaciju situacije i podrže napredak u dijalogu uz podršku EU.

EU izražava punu podršku naporima visokog predstavnika Žozepa Borelja u svojstvu posrednika u Dijalogu Beograda i Prištine, kao i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka, i podseća strane da evropski put Kosova i Srbije ide kroz dijalog uz posredovanje EU i kroz normalizaciju njihovih odnosa. I jedni i drugi rizikuju da propuste prilike za napredak na svojim evropskim putevima.

* Ova oznaka ne prejudicira poziciju o statusu i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244/1999 i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o proglašenju nezavisnosti Kosova. 

Pogledajte još:

Izjava

Dijalog Beograda i Prištine – sprovođenje ohridskih obaveza

Implementacioni aneks – dijalog Beograda i Prištine