Dijalog Beograda i Prištine: Uspostavljanje Zajedničkog odbora za praćenje provođenja Sporazuma u skladu sa ohridskim obavezama

EU, kao fasilitator dijaloga Beograda i Prištine, i Kosovo i Srbija, kao strane u Dijalogu o normalizaciji odnosa, danas su zajedno uspostavili Zajednički odbor za praćenje sprovođenja Sporazuma o putu ka normalizaciji između Kosova i Srbije i Aneks za njegovu implementaciju. Uspostavljanje odbora se desilo 30 dana nakon sastanka na visokom nivou Dijaloga u Ohridu, u Severnoj Makedoniji, kako je predviđeno u Aneksu o implementaciji.

Zajedničkim odborom za praćenje predsedavaće specijalni predstavnik EU za Dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja na Zapadnom Balkanu, Miroslav Lajčak. Kosovo će predstavljati njegov ambasador u Briselu, Agron Bajrami, a Srbiju glavni pregovarač, Petar Petković.

Odbor će se redovno sastajati u Briselu. Očekuje se da će Opis dužnosti Zajedniičkog odbora biti finalizovan i usvojen na prvom sastanku odbora, koji će se održati nakon sledećeg sastanka na visokom nivou koji je zakazan za utorak, 2. maj, u Briselu.