Uprava carina Srbije je, u saradnji sa Delegacijom Evropske unije u Srbiji, resornim Ministarstvom finansija i Privrednom komorom Srbije, predstavila projekat eCarina, značajan korak ka modernizaciji carinskog poslovanja u Srbiji.

Martin Klauke, šef II sektora operacija Delegacije Evropske unije u Srbiji, istakao je podršku Evropske unije Upravi carina sa 9 miliona evra za modernizaciju carinskih procesa. Klauke je naglasio da će automatizacija sistema značajno pojednostaviti procese za privatni sektor, olakšati trgovinu između Srbije i Evropske unije, te doprineti integraciji Srbije na evropsko tržište.

Na panel diskusiji pod nazivom „Carina na klik“, Nataša Mirković i Ljiljana Jovanović iz Uprave carina naglasile su da će novi sistem omogućiti brže, jednostavnije i sigurnije carinjenje robe u potpuno digitalizovanom okruženju. Kompanije Zlatiborac, Milšped i Ball Packaging podelile su svoja iskustva sa uvozom i izvozom, izražavajući interesovanje za ubrzanje procedura, smanjenje administrativnih prepreka i olakšavanje poslovanja, što će rezultirati značajnom uštedom vremena i novca.

Događaju su, osim predstavnika državnih organa i Delegacije Evropske unije u Srbiji, prisustvovali i predstavnici više od 100 kompanija koje očekuju da će digitalizacija carinskih postupaka doneti značajne ekonomske benefite.

Projekat eCarina sprovodi se kroz tri ključna ugovora: razvoj softvera, nabavku hardvera i tehničku podršku. Ministarstvo finansija je ugovarač, Uprava carina krajnji korisnik, dok podršku pružaju konzorcijumi predvođeni kompanijama Seyfor, Comtrade i Ernst&Young.

Ovaj ambiciozni poduhvat, čija će implementacija trajati do maja 2026. godine, ima za cilj unapređenje efikasnosti i transparentnosti carinskih procedura, olakšavanje međunarodne trgovine, stvaranje stabilnog poslovnog okruženja privlačnog za strane investitore, te doprinosi zaštiti interesa građana kroz bolju kontrolu i efikasnije punjenje budžeta.

Projekat automatizacije sistema uvoza i izvoza i sistema carinskih odluka je ključna inicijativa za modernizaciju digitalnog carinskog okruženja u Republici Srbiji i za postizanje evropskih standarda u oblasti carinskog poslovanja i olakšavanje trgovine u Srbiji, regionu i Evropi. Projekat eCarina finansira Evropska unija sa 9 miliona evra, a sprovodi ga Ministarstvo finansija – Uprava carina i Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU. Implementaciju projekta, koji se sastoji iz tri ugovora, sprovode konzorcijumi koje predvode Ernst&Young, Comtrade i Seyfor.