Erasmus+ Chat predstavlja jedinstvenu priliku za mlade u Srbiji da saznaju, od svojih vršnjaka, kakve zapravo mogućnosti pruža Erasmus+ i ostali programi Evropske unije namenjeni mladima.

Tokom ovog događaja, mladi koji su već učestvovali na studentskoj razmeni ili nekom drugom programu mobilnosti će podeliti svoja iskustva i dati praktične savete onima koji nisu upozani, ali i onima koji planiraju da se prijave za neki od programa.

Kako do stipendije za studiranje u državama članicama EU, kako postati volonter ESC (Evropske snage solidarnosti) i uz to imati plaćen smeštaj i džeparac, ali i kako to sve izgleda za vreme pandemije, su samo od nekih pitanja na koja će odgovarati učesnice vebinara. Događaj se organizuje u petak, 16.10. sa početkom u 15h i  prenosiće se preko Facebook Live-a, te ćete imali priliku da uživo postavite pitanja učesnicama. Događaj možete pratiti na stranici ESN-a.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. U polju obrazovanja program se posebno fokusira na studentsku mobilnost, koja je u današnjem obrazovanju sve učestalija.   

Evropske snage solidarnosti (ESC) su nova inicijativa Evropske unije kojom se stvaraju mogućnosti za mlade da volontiraju ili rade na projektima u svojim zemljama ili u inostranstvu, a koji su od koristi zajednicama i ljudima širom Evrope.

Teme o kojima ćemo razgovarati tokom ovog vebinara su:

  • Kako učestovati u studentskim razmenama i drugim programima mobilnosti za mlade;

  • Kako izgleda mobilnost mladih za vreme pandemije iz ugla učesnca studentske razmene i ESC-a;

  • Razgovor o istraživanju „Uticaj pandemije virusa COVID-19 na studentske razmene“ koje je sprovela Erazmus studentska mreža, sa posebnim osvrtom na Srbiju ;

  • Budućnost Erazmus+ programa.

Učestvuju:

Irina VeselinovićErasmus Students Network Int.  

Nikolina Đurić, ESC volonterka u Belgiji

Elena Tadić, studentkinja geografije na Prirodno-matematičkim fakultetu u Novom Sadu, na studentskoj razmeni u Austriji

Moderator: Aleksandar Jovanović

Ovaj događaj organizuje Erazmus studentska mreža (ESN) uz podršku Delegacije EU. 

ESN je nevladina studentska organizacija koja podržava internacionalne studente i razvija studentske razmene u Evropi.