Kakva su iskustva studenata iz Niša koji su učestvovali u Erazmus+ razmenama i zbog čega su ovakva iskustva značajna, svi zainteresovani mladi ljudi imali su prilike da saznaju lično od studenata koji su bili deo ove priče. Sve to su podelili na novom Erazmus+ Café događaju u Nišu.

„Na razmeni je čitava atmosfera drugačija. Mešavina mnogo jezika, ali i kultura često nas je navodila da, nesvesno, saznamo nešto više i o svojoj sopstvenoj kulturi. Mi smo bili predstavnici svoje zemlje, mogli smo videti kako je drugi vide u svetu i pokazati koliko je, iako na mapi mala, za nas velika“ kaže Miona Miljković koja je prethodni semestar provela u Francuskoj, na Univerzitetu Artoa u Arasu.

Miona dodaje da upoznajući nove ljude, razmišljanja i poglede na svet onih koji dolaze sa drugog kraja sveta, upoznajemo i sebe, jačamo svoj karakter i proširujemo svoje unutrašnje granice.

Lazar Kostić je boravio dva meseca u Turskoj i kao student medicine imao prilike da upozna druge studente specijalizante i sa njima uporedi obrazovanje u Turskoj i Srbiji.

„Iskustvo sa mobilnosti smatram neprocenljivim. Naučio sam dosta toga što do tada nisam znao. A kao najbolji deo mobilnosti izdvojio bih mogućnost da budem deo jedne moderne, napredne bolnice i mogućnost da se oprobam u samostalnom životu u drugoj državi“ ističe Lazar.

Petar Damnjanović je u okviru svoje razmene bio u nemačkom gradu Bambergu, a ovo iskustvo izdvaja kao nešto što je izuzetno pozitivno uticalo na njegov lični i profesionalni razvoj.

„Mogu slobodno reći da sada znam mnogo više o tome kakav je položaj studenata u drugim državama, kako funkcionišu njihovi univerziteti, o kulturalnim razlikama itd. Tokom cele razmene glavni jezik komuniciranja je bio engleski, a pored engleskog sam imao priliku da učim i usavršavam nemački jezik“ zaključuje Petar.

***

Ovaj informativni događaj realizovala je Erazmus studentska mreža Niš (ESN) uz podršku Delegacije EU u Srbiji.

Erazmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansiranje projekata za saradnju u tri oblasti: obrazovanje, mladi i sport. Za promovisanje i sprovođenje programa Erazmus+ u Srbiji u oblasti obrazovanja, obuka i mladih, nadležna je Fondacija Tempus. Republika Srbija od konkursnog roka za 2019. godinu učestvuje u programu kao punopravna članica.