Desetoro instruktora za sprovođenje obuka u oblasti uklanjanja eksplozivnih sredstava i neeksplodiranih ubojnih sredstava danas je dobilo međunarodno priznate sertifikate u prostorijama Centra za razminiranje u Grockoj. Među polaznicima bili su predstavnici Ministarstva odbrane, Vojske Srbije i Centra za razminiranje, a sertifikate su im uručili ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuele Žiofre i Predrag Bandić, v. d. pomoćnika ministra za politiku odbrane.

Projekat „Jačanje kapaciteta Republike Srbije u oblasti razminiranja i uništavanja neeksplodiranih ubojnih sredstava”, realizuje se u okviru saradnje Centra za razminiranje sa Ministarstvom odbrane, uz finansijsku podršku Delegacije Evropske unije u Beogradu.

Projekat vrednosti 600.000 evra doprinosi jačanju kapaciteta Republike Srbije u oblasti humanitarnog razminiranja i protivminske delatnosti. Srbija je posvećena okončanju poslova razminiranja preostalog minskog prostora u cilju zaštite svog stanovništva. Ovim projektom R. Srbija i Evropska unija nastavljaju sve intenzivniju saradnju u oblasti zajedničke bezbednosne i odbramene politike.

Ambasador Žiofre je izjavio da je Srbija važan partner EU u misijama zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike.

„Zahvaljujući ovom projektu koji finansira EU, deset polaznika iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije i Centra za razminiranje biće nagrađeni za unapređenje svojih kapaciteta u humanitarnom razminiranju. Ovaj projekat jača saradnju u Zajedničkoj bezbednosnoj i odbrambenoj politici i usklađivanju Srbije sa međunarodnim standardima u oblasti deminiranja. Srbija je vredan partner EU u oblasti bezbednosne i odbrambene politike“, rekao je ambasador.

„Srbija i EU dele istu istoriju, kulturu i mi čvrsto verujemo, istu budućnost. EU želi da Srbija bude deo njene porodice – za nas proširenje EU na Srbiju i Zapadni Balkan nema alternativu.“

Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje ukazao na probleme u oblasti minskih područja u Srbiji. Takođe, on se zahvalio EU na pomoći, uz nadu da će se saradnja nastaviti.

Predrag Bandić, v. d. pomoćnika ministra za politiku odbrane, takođe se zahvalio na podršci.

„Radujemo se što možemo da posvedočimo prvoj fazi završetka ovog projekta. Prostor Srbije je kontaminiran minama iz raznih perioda, bezbednost građana je zato ugrožena. Prvi put je postignut nivo ovakve obučenosti naših deminera. Zahvaljujemo se EU u pomoći u oblasti poplava, epidemije, i sad u ovom domenu, koji koristi građanima Srbije. Srećni smo što vidimo da su naši instruktori potvrdili rezultate i uložene napore u ovoj oblasti.”

Bandić je istakao da je u pitanju specifična i teška obuka, te izrazio duboko poštovanje deminerima, koji, obavljajući rizičan posao, obezbeđuju građane Srbije.

Prisutni su takođe imali prilike da vide i pokaznu vežbu razminiranja.