“Ova godina je bila odlična prilika da se građanima pokaže kako EU nije samo birokratija, već Unija ljudi koji cene kulturu, kulturnu različitost i kulturno nasleđe”, rekao je šef za informisanje, komunikacije i medije u Delegaciji EU u Srbiji Pol Anri Prese. na novogodišnjem prijemu u EU Info centru.

Prese je ocenio da je ovo bila godina u kojoj se pokazalo da EU vodi računa o životnoj sredini, bori se protiv klimatskih promena, voli sport i štiti prava građana.

Prese je istakao kako je najnovije istraživanje javnog mnenja pokazalo da građani Srbije prvi put prepoznaju da je EU najveći donator u Srbiji.

“To znači da smo radili dobro, ne samo mi u EU, već i Ministarstvo i svi drugi naši partneri. Hvala za to, ali mislim da imamo još puno posla i nadam se da ćemo imati super saradnju sledeće godine”, rekao je Prese.

Tim lider EU Info centra Ljubica Marković rekla je da je 2018. godina bila godina kulturnog nasleđa, u kojoj su beogradski EU Info centar sa dva kutka u Novom Sadu i Nišu organizovali više od 70 događaja.

Marina Rakić i Marija Stevuljević su predstavile aktivnosti EU Info centra, a potom su organizacijama, institucijama I pojedincima, sa kojima su Delegacija EU u Srbiji I EU info centar uspešno sarađivali tokom 2018, dodeljene zahvalnice za dobru i uspešnu saradnju.

Gosti na prijemu bio je i El Sistema, dečji hor i program koji organizacija Music Art Project sprovodi u partnerstvu sa 60 država širom sveta od 2014. godine u Srbiji. Uz podršku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, program se sprovodi u saradnji sa osnovnim i muzičkim školama, centrima za socijalni rad, kulturnim centrima i jedinicama lokalne uprave i samouprave. Trenutno je u programu El Sistema Srbija preko 650 dece iz 10 gradova, zajedno sa 34 profesora.

Dvedesetak učenika zemunske škole “Branko Pešić”, članovi hora El Sistema, otpevali su Odu radosti a zatim I nekoliko pesama iz svog repertoara i time doprineli proslavi uspešnih aktivnosti EU info centra tokom 2018. godine.