Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Davenport i ministarka za evropske integracije u tehničkoj Vladi Srbije Jadranka Joksimović i zvanično su obeležili useljenje 32 socijalno ugrožene porodice pogođene poplavama u maju 2014. godine u novoizgrađenu zgradu za socijalno stanovanje, za koju je Evropska unija izdvojila 780.000 evra.

Zgrada obezbeđuje novi dom i kvalitetnije uslove za život 118 građanki i građana Obrenovca, među kojima je 26 dece, i građena je u skladu sa propisima koji regulišu socijalno stanovanje. Ove 32 korisničke porodice  iz ugroženih kategorija nisu imale vlasništvo nad domaćinstvima koja su im uništena u poplavama u maju 2014. godine, pa nisu bile obuhvaćene nijednim Vladinim ili drugim donatorskim programom. Zahvaljujući finansijskoj podršci EU, ove porodice više ne stanuju u obrenovačkim kolektivnim centrima.

Projekat izgradnje i opremanja ove zgrade sproveden je u cilju da porodice koje su nekada živele u montažnim barakama firme „Termoelektro“ i staroj zgradi opštine Obrenovac omogućili adekvatni uslovi života, nakon što su pretrpele štetu u poplavama 2014. Izgradnja je trajala od oktobra 2015. do jula ove godine, a vlasnik zgrade je Grad Beograd, koji je obezbedio i plac za gradnju.

Davenport: Ovo je simobol solidarnosti svih zemalja EU sa Srbijom u obnovi nakon poplava

UNOPS

UNOPS

„Bez zajedničke koordinacije Delegacije EU, Kancelarije za evropske integracije, opštine Obrenovac, Grada Beograda i Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, ne bismo ostvarili ovako dobar rezultat, da za 32 porodice omogućimo kvalitetne uslove za stanovanje. Porodice su pretrpele veliku štetu tokom poplava, i novoizgrađeni stanovi odgovaraju njihovim potrebama. Ovo je, ujedno, i simbol solidarnosti svih zemalja članica EU sa Srbijom u obnovi nakon poplava“, rekao je ambasador Evropske unije u Srbiji Majkl Davenport.

Davenport je rekao da je Evropska unija u obnovu škola i domaćistava u Obrenovcu, kao i za pomoć poljoprivrednicima u toj opštini u prvoj fazi uložila skoro četiri miliona evra i da nastavlja da pomaže.

On je napomenuo da EU pomaže Srbiji ne samo u obnovi kuća, saobraćajnica i škola oštećenih u poplavama već i da ulaže sredstva u jačanje prevencije kako bi se sprečile nove prirodne katastrofe.

Davenport je istakao da su stanovi za 32 porodice izgrađeni po svim važećim standardima i da mu je drago da ti ljudi sada imaju dobre uslove za život.

Joksimović: U trenutku poplava EU je tretirala Srbiju kao svoju članicu

UNOPS

UNOPS

„Sve ove porodice živele su nakon poplava u veoma lošim uslovima, ali sada mogu da očekuju bolju budućnost. U trenutku poplava, EU je tretirala Srbiju kao da je zemlja članica, i na raspolaganje joj je stavila fondove iz kojih je finansirana obnova. Sredstva su trošena sa vrlo konkretnom namenom, od koje svi građani Srbije imaju veliku korist“, rekla je ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

„Zahvaljujući pomoći EU, u saradnji sa Vladom Srbije i UNOPSom, ove 32 porodice započinju novo poglavlje života. Uz pomoć prijatelja, Obrenovac sada izgleda mnogo bolje nego što smo mogli da zamislimo pre dve godine. A Obrenovac će prvi priskočiti u pomoć onima koji se budu našli u sličnoj situaciji“, rekao je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Gradska sekretarka za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević napomenula je da zgrada zadovoljava sve standarde socijalnog stanovanja.

Izgradnja i opremanje zgrade za socijalno stanovanje, sprovedena u okviru projekta koji je realizovala Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), predstavlja završetak prve faze pomoći EU u obnovi od poplava vredne 30 miliona evra, od čega je četiri miliona evra izdvojeno za izgradnju i obnovu stambenih jedinica, rekonstrukciju škola, pomoć poljoprivredi i podršku malim privrednicima u Obrenovcu. Dodajući da Evropska unija ostaje uz Obrenovac i njegove građane, ambasador Davenport je rekao da je druga faza evropske podrške Republici Srbiji vredna 62 miliona evra u toku, i da je njen fokus na prevenciji i zaštiti od poplava.

UNOPS

UNOPS