Novi Sad je pre nekoliko dana zvanično primio titulu Evropske prestonice kulture za 2022. godinu i očekivano je važna stanica na putu EU karavana kroz Srbiju.

Manifestaciju koja se održava na Trgu Slobode, osim sadržaja koji su uobičajeni deo karavana, obeležilo je i otkrivanje interaktivne umetničke instalacije „(O)kruži se“, koja je pobedila na umetničkom nagradnom konkursu Delegacije EU u Srbiji „Evropa je ovde 2021“.

Dan Evrope slavi mir i solidarnost i ekonomski rast u Evropi, kaže zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji, Mateja Norčič Štamcar.

“Karavanom kroz Srbiju želimo da predstavimo građanima podršku koju EU pruža ukupnoj zajednici. Saradnja sa Srbijom traje 20 godina. Prošle godine EU je uspostavila mehanizam za borbu protiv posledica pandemije koji je otvoren za države članice, ali na taj način je profitirala i Srbija kojoj je bilo namenjeno 66 miliona evra”, rekla je Norčič Štamcar i dodala da u Vojvodini Evropska unija sarađuje u brojnim oblastima kao što su kultura, nauka, životna sredina i kroz programe prekogranične saradnje.

Da je Evropa u svakom slovu istorije Novog Sada, potvrdio je u svom obraćanju i gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević.

„ Karavan zato nije slučajno ovde. Novi Sad je Omladinska prestonica Evrope, Evropska prestonica kulture, grad koji je realizovao mnogo investicija sa evropskim institucijama, ali i sa privatnim kompanijama iz zemalja EU. Imamo odličnu saradnju sa ambasadom EU u Srbiji, a najvažniji zajednički projekat jeste izgradnja Žeželjevog mosta sa svim saobraćajnicama. Od značajnijih projekata koji su pred nama su izgradnja Regionalnog centra za upravljanje čvrstim otpadom i Instituta Biosens, odnosno centra izvrsnosti – izjavio je Vučević.

U okviru EU karavana, od 11 do 19 sati, na Trgu Slobode posetioci će moći da krenu na virtuelno putovanje Evropom i „otvore vrata“ nekih od omiljenih evropskih gradova. Kroz umetničku instalaciju „(O)kruži se”, rad master studentkinja Fakulteta primenjenih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu, prolaznici mogu postati i deo ove postavke „balansirajući“ na bojama EU zemalja. Veče je rezervisano za 3D mapiranje na fasadi zgrade na Trgu Slobode 7, a sadržaj ove video projekcije prikazuje partnerstvo Srbije i EU.

Povodom Dana Evrope u Novom Sadu aktivnosti se odvijaju tokom čitavog maja:

  • Od 9. do 16. maja u Katoličkoj porti biće postavljena informativna izložba o dvadeset projekata koje je EU podržala u Vojvodini.
  • 14. maja (11h-17h) u Ulici Modene, biće održana Akcija dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi Vojvodine.

Pored toga, planirana su i tri onlajn video podkasta posvećena mladima koje organizuje EU info Kutak u saradnji sa Nezavisnim društvom novinara Vojvodine i podkastom Reaguj!

Delegacija EU u Srbiji ove godine organizuje niz događaja širom Srbije, u čak 11 gradova. Cilj je promocija vrednosti na kojima je zasnovana Evropska unija, kroz predstavljanje saradnje Srbije i EU.