EU podrška za integraciju i socijalnu inkluziju Roma u Srbiji

0

Evropska unija kroz brojne projekte i programe socijalne inkluzije pruža snažnu podršku integraciji Roma u Srbiji, potvrđeno je i nakon posete koordinatorke za romske politike Generalnog direktorata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Marte Garsije Fidalgo. Tokom posete jugu Srbije, Fidalgo je obišla Leskovac i Nišku Banju i podsetila na značaj podrške romskoj populaciji.

“Srbija bi trebalo da iskoristi period pridruživanja da pomogne romskoj zajednici, ali za to mora da postoji snažna politička volja i opredeljenje, kao i civilno društvo koje je spremno da taj proces usmerava. Sredsva EU su na raspolaganju i na to možete da računate u smislu podrške. Za projekte integracije Roma je predviđeno 30 miliona evra” istakla je Fidalgo u Niškoj Banji.

Garsija Fidalgo je tokom posete Niškoj Banji i ugroženim porodicama na teritoriji te opštine, konstatovala da je romska zajednica ugrožena kao i svuda u regionu, ali i da ima među Romima ima mnogo potencijala i prostora da se njima pomogne. Izuzetno je značajna saradnja na svim nivoima, uključivanje lokalne samouprave, civilnog sektora, institucija i donatora jer je samo zajedničkim snagama moguće ostvariti napredak, ocenjuje ona.

„Napredak nije u kancelarijama i dokumentima, napredak koji je nama stvarno važan i o kom brinemo je napredak u životu ljudi“ poručuje Fidalgo.

Poseta je organizovana u okviru projekta stambenog zbrinjavanja povratnika po readmisiji, koji finansira Evropska unija, a sprovode Beogradski fond za političku izuzetnost, Liga Roma i Gradska opština Niška Banja. Od ukupnog broja povratnika po readmisiji, 80% čini romska populacija.

Predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović ističe da su ovakvi projekti izuzetno značajni za lokalne samouprave i da je veoma važna međusektorska saradnja.

“Na teritoriji opštine Niška Banja živi oko 500 Roma, što čini negde oko 5% populacije. Većina njih živi u jako lošim životnim uslovima, a dobar deo Roma je raspoređen u okolnim selima. U svemu ovome je bitan sistemski pristup, da novac koji dolazi u opštinu prate procedure i standardi i da mi naučimo kako su u EU rešeni određeni problemi” navodi predsednik GO Niška Banja Dejan Jovanović.

Cilj projekta “Uspostavljanje stambene i finansijske autonomije Roma povratnika i interno raseljenih lica kroz saradnju na lokalnom nivou” je da pruži doprinos potpunoj socijalnoj i ekonomskoj inkluziji tih društvenih grupa.

“Napravljene su socijalne karte i nekih 30-tak kuća će biti sanirano. Uz pomoć sredstava EU, angažovaćemo domaće stanovništvo, vlasnike kuća koji će raditi sa profesionalcima, da formiramo model socijalne zadruge i da ljudi rade na saniranju tih kuća. Uradiće nešto korisno za sebe, a uključiće se i u sistem rada što je veoma važno” kaže predsednik Lige Roma Osman Balić

Za kraj posete, jugu Srbije EU koordinatorke za romske politike, organizovan je obilazak prvog Romskog kulturnog centra u Srbiji koji je otvoren u maju ove godine.

Tokom boravka u Srbiji, Marta Garsija Fidalgo je učestvovala na seminaru u Beogradu, na temu inkluzije Rome. Pročitajte kakvi su zaključci nakon tog sastanka, na kom su učestvovali predstavnici Evropske komisije, Vlade Srbije i Nacionalnog saveta romske manjine.

Podeli

Comments are closed.