EU pomaže deci iz Svratišta i romskim porodicama

0

Borba protiv koronavirusa vodi se na nekoliko frontova – jedan od njih podrazumeva i brigu o onima koji pripadaju ugroženim grupama. Tako je Evropska unija, uz pomoć Kancelarije Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) opredelila 3.000 paketa hrane i sredstava za higijenu za ugrožene porodice i pojedince širom Srbije. Deo te pomoći dodeljen je danas Centru za integraciju mladih, u prostorijama Svratišta, a pakete je dobilo i pet romskih porodica.

Dodeli je prisustvovao šef Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasador Sem Fabrici, Igor Perić iz Ministarstva za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, Marko Tošić iz Centra za integraciju mladih, a okupljenima se obratila i 16-godišnja Laura –  korisnica novobeogradskog Svratišta.

„Meni ovo nije prva poseta svratištima, ali u ovom jesam prvi put i drago mi je da vidim solidarnost na delu. Pandemija je sve pogodila i dovela nas u tešku situaciju, a onima koji su već bili u nezavidnoj situaciji, sada još teže i upravo njima treba da pomognemo. Evropska unija nikog ne zaboravlja“, rekao je ambasador Fabrici.

On je podsetio da EU godinama podržava romske porodice, u želji da svima obezbedi krov nad glavom, a svakom detetu priliku za školovanje.

„Ovde deca imaju priliku da borave, imaju malo vremena za sebe, budu u kontaktu sa edukatorima… Zato treba da pozdravimo njihove napore. Zahvaljujem se predstavnicima Mnistarstvu za rad, zapošljavanje i socijalna pitanja, kao i sjajnom timu UNOPS-a, i mnogo hvala Lauri“, zaklkjučio je šef Delegacije EU u Srbiji.

Predstavnik Ministarstva, Igor Perić, zahvalio se Evropskoj uniji na značajnoj pomoći.

„Mi kao ministarstvo trudimo se da dignemo kvalitet života svakog građana i trudimo se da imamo što više takvih projekata, kojima to želimo da ostvarimo, a Evropska unija, kao najveći donor u Republici Srbiji, u tome nam zdušno pomaže.“

Tošić se u ime CIM-a i Svratišta zahvalio EU i UNOPS-u.

„Moja zahvalnost je mnogo veća od ovih paketa. Dugogodišnja podrška EU veoma je značajna. Do sada je podeljeno oko 1.300 paketa podelili smo uz pomoć EU i UNOPS. Veoma cenimo ovu pomoć.“

Korisnica Svratišta, 16-godišnja Laura, rekla je da u Svratište dolazi već 10 godina, i da je podrška, koja joj je na raspolaganju od velike pomoći.

Podeli

Comments are closed.