Od male zanatske radionice i skromnih uslova za rad, do brendova koji su široko zastupljeni i imaju izvoz proizvoda na međunarodno tržište. Ovako u samo nekoliko godina može da izgleda razvojni put preduzeća koja dobiju podršku za razvoj poslovanja kroz novi program EU PRO plus, koji je nasledio nekadašnji EU PRO program.

„Krenuli smo sa dve šerpe i varjačama, a nakon podrške od strane EU PRO opremili smo svoju radionicu, kupili komoru, pasterizatore i to nam je pomoglo da svoju malu radionicu unapredimo“ zadovoljno poručuje Jelena Janković,  iz preduzeća za proizvodnju zimnice na tradicionalan način Nanin recept sa juga“ iz Vranja.

Jedan od fokusa programa je i podrška jačanju ženskog preduzetništva, što se u praksi odlično pokazalo i kroz primer „Naninog recepta sa juga“ koji vodi Jelena Janković, a na konkurs za EU podršku se prijavila uz pomoć svoje dve ćerke.

„Kada smo aplicirali, želeli smo da projektna ideja bude ono što mi zaista jesmo. S obzirom na to da smo mlado preduzeće, za nas je bio pravi blagoslov kada smo odabrani i obavešteni da ćemo dobiti podršku EU PRO“ kaže Janković.

Novi trogodišnji program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus, za koji je opredeljeno 30 miliona evra, daće dodatni podstek društvenom i ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije.

Za početnike u poslovanju ne postoji bolja opcija na srpskom tržištu, uverava Predrag Stošić iz socijalnog preduzeća Radanska Ruža doo Lebane.

„Podrška EU nam je pomogla da budemo produktivniji, a preduzeće profitabilnije. Zato ohrabrujem sve koji su zainteresovani da apliciraju za EU pro plus program, ne samo zbog finansijske, već i mentorske, savetodavne podrške“ dodaje Stošić.

Preduzeće Radanska ruža posluje šest godina, a pre tri godine su pokrenuli i organsku proizvodnju, što im je omogućilo da izađu i na evropsko tržište i izvoze svoje proizvode za Austriju, Švajcarsku i Nemačku.

EU PRO Plus će svoj rad usmeriti na poboljšanje upravljanja teritorijalnim razvojem, podršku ekonomskom rastu, kao i na unapređenje socijalne infrastrukture i kohezije. Realizaciju programa EU PRO Plus vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge UNOPS.

„Do kraja godine je u planu raspisivanje dva javna poziva za podršku poslovanju. Cilj je da se pruži podrška preduzetništvu, a samim tim i razvoju šire zajednice“  kaže Enis Ujkanović,  menadžer sektora malih i srednjih preduzeća EU PRO Plus programa.

Ujkanović poručuje svim novim aplikantima da imaju vere u sebe, prijave nisu zahtevne i teške, a biznis planovi koje pripremaju nisu važni samo za apliciranje već i njima samima za dalji razvoj poslovanja.

Podrška koja je pružena preduzetnicima u prethodnom periodu kroz EU PRO se pokazala relevantnom i zato je sada obezbeđen nastavak kroz EU PRO plus program.

Kada je reč o prethodnom trogodišnjem ciklusu podrške, bilo je više od 1000 aplikacija, a 203 predloga je podržano, navodi Goran Zlatković, saradnik u sektoru malih i srednjih preduzeća ovog programa.

„Od 203 preduzeća, 48 je iz sektora prerade hrane. Kroz naše programe u velikoj meri podržavamo žensko preduzetništvo, preduzetništvo mladih i ranjivih grupa“ dodaje Zlatković.

Kako virtuelno izgleda pregled podržanih projekata kroz EU pro program, pogledajte na sajtu https://euprosajamprojekata.rs/

Na našem YT kanalu pogledajte kompletan smimak radionice, koju je EU info kutak Niš organizovao u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“

***

EU info kutak Niš i ove jeseni nastavlja sa edukativnim i praktičnim radionicama u okviru serijala „Pitaj me bilo šta o EU podršci“, kako bi svi budući korisnici EU sredstava iz prve ruke saznali šta im je sve potrebno za dobru aplikaciju i implementaciju projekta ali i kako bi spremnije dočekali otvaranje narednih poziva.