Regionalna kancelarija za saradnju mladih nastala je 2016. godine, osnovalo ju je 6 Vlada Zapadnog Balkana sa ciljem da mladima na Zapadnom Balkanu pruži mogućnost za dijalog, zajedničko učenje, upoznavanje i veliku mogućnost za prevazilaženje konflikta koji su za nama.

„U saradnji sa srednjim školama želimo da mladima u Srbiji pružimo mogućnost da upoznaju svoje vršnjake, odu na neka nova mesta i da shvate da su konflikti koji su se dešavali u prošlosti, iza nas. Želimo da kroz saradnju sa srednjim školama i organizacijama civilnog društva, pružimo mladima da stvaraju novu, svetlu budućnost zajedno. Regionalna kancelarija za saradnju mladih je uz podršku partnera, od kojih je jedan od najznačajnijih Evropska unija, podržala preko 100 projekata koje su realizovale srednje škole i organizacije sa teritorije Zapadnog Balkana“, kaže Ivana Antonijević iz lokalne kancelarije Ryca u Srbiji.

„Zahvaljući organizaciji Ryco, učestvovala sam u projektu „Glasovi“ koji je omogućiju mladim ljudima, ne samo sa teritorije Srbije nego sa Zapadnog Balkana, da ispolje svoju kreativnost, da ostvare međukulturalni dijalog, da pokažu svoje potencijale na najbolji mogući način“, kaže Vesna Vojvodić Mitrović, doktor filoloških nauka i profesor srpskog jezika i književnosti u geološkoj hidrometeorološkoj školi „Milutin Milanković“ u Beogradu.

„Ovaj projekat bio je jedno novo iskustvo za nas. To nije novo za nas već i za naše divne prijatelje iz Nikšića i Prilepa. Među nama su se stvorila velika prijateljstva koja i dalje traju i koja će potrajati, a osim prijateljstva, tu su se dogodile i neke ljubavi koje će ostati u jako lepom sećanju. Drago nam je što smo uspeli da završimo projekat i što ćemo imati priliku da vidimo međusobno rezultate našeg rada i što smo ostali u kontaktu i takođe se nadam da ćemo moći opet svi da se okupimo“, kaže Ivana Romić, učenica četvrtog razreda geološke hidrometeorološke škole „Milutin Milanković“ iz Beograda.