Prvi Festival „Kreativna Evropa“ pod nazivom „Pomeramo granice“ svečano je otvoren danas u Novom Pazaru. Ovaj festival posvećen je obeležavanju desetogodišnjice inicijative „Kreativna Evropa„, koja predstavlja ključni program Evropske unije namenjen podršci sektorima kulture i medija. Srbija učestvuje u ovom programu na ravnopravnoj osnovi sa zemljama članicama EU, što je omogućilo da više od 300 organizacija iz Srbije dobije bespovratna sredstva u ukupnoj vrednosti većoj od 24 miliona evra.

„Kulturne veze su snažnije nego politilčke, ekonomske i sve druge veze, one spajaju prošlost i sadašnjost i budućnost, a kultura je uz medije od posebne važnosti u Evropskoj uniji. Kreativna evropa je najveći program EU koji podržava upravo ove sektore, a razlog zašto smo u Novom Pazaru, koji je grad sa mnogo kulture i istorije, jeste da nađemo način da uključimo partnere iz svih krajeva zemlje u ovaj program“, rekao je šef za saradnju Delegacije EU u Srbiji Nikola Bertolini na otvaranju festivala.

„Otvaranje prvog izdanja Festivala Kreativna Evropa je značajan kulturni događaj za grad i poruka o potrebi decentralizacije kulture. Teme koje Festival obuhvata, rodna ravnopravnost i inkluzija su od posebne važnosti za svaku lokalnu zajednicu i društvo, a siguran sam da će naši kulturni radnici iskoristiti ovu priliku da uspostave međunarodnu saradnju u oblasti kulture i dobiju značajnu pomoć Evropske unije u ovoj oblasti“, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac.

Festival u Novom Pazaru, koji je realizovan kroz saradnju Deska Kreativna Evropa Srbija pri Ministarstvu kulture Republike Srbije, Delegacije Evropske unije u Srbiji, Gradske uprave Novog Pazara i Kulturnog centra Novi Pazar, imao je za temu inkluziju i rodnu ravnopravnost.

„Organizacijom Festivala Kreativna Evropa, prvog koji se održava baš u Novom Pazaru, postajemo partneri u obezbeđivanju decentralizacije i ravnopravne distribucije sredstava Evropske unije u oblasti finansiranja projekata u kulturi. Tu smo da zajednički radimo, da podstaknemo lokalnu samoupravu, ustanove kulture, nevladin sektor da apliciraju i na koncu dobiju ne mala sredstva za projekte u oblasti kulture“, istakla je Alma Rizvanović, savetnica u Ministarstvu kulture.

Zahvaljujući programu Kreativna Evropa ostvarena je razmena i saradnja među kulturnim radnicima,  uspostavljen je veliki broj festivala i izložbi, a novopazarska publika je imala priliku da vidi  izložbu ženskog stripa realizovanu u okviru projekta Moć žena u stripu – WomCom. Ovom izložbom, u duhu evropskih vrednosti, promovisanjem autorki stripova, podstiče se i rodna ravnopravnost. Na Festivalu su takođe predstavljeni javni pozivi iz programa Kreativna Evropa namenjeni mladima umetnicima, organizacijama, radnicima u kulturi, kao i studentima.

Tokom boravka u Novom Pazaru, predstavnik Delegacije EU Bertolini, zajedno sa gradonačelnikom Biševcem, posetio je dva preduzeća – Tade-Cnccut doo, koje se bavi proizvodnjom nameštaja, i tekstilno preduzeće Hareme. Ova preduzeća su putem programa EU PRO Plus dobila bespovratna sredstva od EU za nabavku opreme, čime su unapredila svoje poslovanje.

Posetu jugozapadnoj Srbiji je šef odeljenja za saradnju Delegacije EU u Srbiji, Nikola Bertolini završio u opštini Raška gde je sa predsednikom opštine Nemanjom Popovićem obišao renoviranu zdravstvenu stanicu u Baljevcu.

„Raška i Baljevac je primer kako se Evropska unija može najbolje približiti građanima. Rekonstrukcija zdravstvene stanice u Baljevcu je došla u pravom trenutku za sve stanovnike i predstavlja važan doprinos zajednici. Naša poseta ovom kraju, uključujući i Novi Pazar, deo je nastojanja da se EU približi građanima i pruži podršku svim krajevima Srbije,“ rekao je Nikola Bertolini.

„Zahvaljući podršci EU od skoro 180.000 evra, rekonstruisali smo zdravstvenu stanicu u Baljevcu i nabavili i jedno sanitetsko vozilo, a mi sve  projekte i realizujemo za građane opštine Raške“, rekao je predsednik opštine Raška Nemanja Popović, i dodao da će se uspešna saradnja sa EU nastaviti i u budućnosti.

Kako je direktor Doma zdravlja Raška Bojan Milojević rekao zdravstvena stanica u Baljevcu sada pruža znatno kvalitetniju zdravstvenu zaštitu za oko 6,000 pacijenata iz Baljevca i okoline.

U Raški je Bertolini posetio i stomatološku ordinaciju Ana Dental 036 i preduzeće Planinsko blago, koja su takođe uz EU podršku unapredila svoja poslovanja.