Svaki student može se pridružiti Erazmus studentskoj mreži i tako steći neprocenjivo volontersko iskustvo, ali imati i priliku da stranim studentima koji borave ovde predstave Srbiju u najboljem svetlu i da nauče mnogo različitih stvari.

„Dva događaja bih hteo da istaknem koji su održani uz pomoć Delegacije Evropske unije u Srbiji – Internacionalne Erazmus igre i putovanje na Golubačku tvrđavu. Internacionalne Erazmus igre održane su u Nišu 2018. godine i tom prilikom su studenti iz 42 zemlje Evrope, odnosno iz svih zemalja gde se sprovodi Erazmus + program mogli da dođu u Srbiju i da učestvuju u tim igrama. U pitanju su sportske igre, naravno nije u pitanju profesionalni sport, već više kao rekreativni sport. Jedan od najuspešnijih događaja bila je i poseta Golubačkoj tvrđavi koja je baš te godine i obnovljena uz pomoć Evropske unije i to je bila jedinstvena prilika i za naše, ali i za strane studente da zapravo vide kako ta tvrđava izgleda i da saznaju nešto novo o našoj kulturi i tradiciji“, kaže Oleg Slatina, predsednik Erazmus studentske mreže Srbije.

„Erazmus studentska mreža nešto je što je zajedničko za sve zemlje koje imaju Erazmus + program. Ona je tu da studentima koji su tu na razmeni pomogne da se integrišu u samo društvo, u zajednicu neke zemlje. Pruža im različite prilike da se upoznaju sa kulturom. Konkretno u Španiji, Erazmus studentska mreža pomogla mi je da pronađem stan i da rešim sve što mi je bilo potrebno od administracije pošto je postojala izvesna jezička barijera. Erazmus studentska mreža u Novom Sadu i u Srbiji radi isto to za sve studente koji dođu kod nas“, kaže Olivera Pavlović, studentkinja Univerziteta u Novom Sadu koja je prošle godine bila na Erazmus + razmeni u Španiji.