Svake godine u periodu od 16. do 22. septembra održava se, EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI manifestacija čiji je osnivač i pokrovitelj Evropska komisija. Ova manifestacija ima za cilj da favorizuje nemotorizovane vidove prevoza u gradovima u odnosu na automobilski saobraćaj koji koristi fosilna goriva, a sve u cilju unapređenja kvaliteta životne sredine u urbanim sredinama. Kampanja se sprovodi od 2002. godine, a prošle godine gotovo 3000 gradova iz 50 država Evrope i sveta obeležilo je ovu manifestaciju.

Za opštine i gradove, EVROPSKA NEDELJA MOBILNOSTI  pruža odličnu priliku da svojim stanovnicima predstave održive alternative u saobraćaju i da im objasne ekološke izazove sa kojima se suočavaju. Učestvovanjem u akciji, gradovi i opštine mogu da prikažu građanima koje su prednosti izbora čistijih vidova saobraćaja i da time unaprede stanje saobraćaja u svojoj lokanoj sredini.

Lokalne samouprave se snažno ohrabruju da ovu nedelju iskoriste za testiranje novih mera u saobraćaju uz dobijanje povratnih reakcija od javnosti. To je, takođe, odlična prilika da se lokalne zainteresovane strane udruže i diskutuju o različitim aspektima mobilnosti i kvalitetu vazduha, da potraže inovativna rešenja za smanjenje korišćenja automobila, da isprobaju nova tehnološka i planska rešenja. Kampanja daje građanima priliku da istraže nove mogućnosti za korišćenje gradskih ulica i da eksperimentišu sa praktičnim rešenjima koja doprinose rešavanju značajnih pitanja za gradove, poput zagađenja vazduha.

TEMA KAMPANJE ZA 2023. GODINU

Evropska komisija je odlučila da tema ovogodišnje EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI  bude: UŠTEDA ENERGIJE. Za ovu temu odabran je i slogan Krećimo se kvalitetnije – štedimo energiju! Tema ovogodišnje kampanje usmerena je na mogućnosti uštede goriva i energije uopšte i to kroz motivaciju građana da koriste aktivne vidove kretanja, promociju obnovljivih vidova energije u mobilnosti i zagovaranje što manje zavisnosti od upotrebe automobila.

Pozivamo opštine, gradove i gradske opštine iz Srbije da se priključe ovogodišnjoj EVROPSKOJ NEDELJI MOBILNOSTI . Da bi ste učestvovali, neophodno je da se registrujete na zvaničnoj stranici mobilityweek.eu/registration.

Počev od 16. februara 2020. godine, koordinaciju sprovođenja EVROPSKE NEDELJE MOBILNOSTI u Republici Srbiji preuzeli su Stalna konferencija gradova i opština – Savez opština i gradova Srbije i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, što doprinosi još masovnijem obeležavanju manifestacije u našim lokalnim samoupravama uz snažnu podršku svih relevantnih aktera sa nacionalnog nivoa.

Pojedinačne programe obeležavanja manifestacije u gradovima i opštinama u Srbiji pogledajte ovde:

https://mobilityweek.eu/participating-towns-and-cities/?year=2023&country=RS

Stalna konferencija gradova i opština pokrovitelj je akcije Dan bez automobile u gradovima i opštinama. Na svetski dan bez automobila, 22. septembra, Stalna konferencija gradova i opština poziva gradonačelnike, predsednike opština i lokalna rukovodstva da dođu na posao pešice, biciklom ili javnim prevozom i na taj način, ličnim primerom, inspirišu građane da zajedno pokrenu promene u ponašanju i kretanju u cilju dostizanja boljeg kvaliteta životne sredine.