Druga po redu javna debata najboljih vojvođanskih debatera koji su prošli kroz program Evropske škole debate održana je u subotu 25. marta u Fondaciji Danilo Kiš u Subotici.

Mladi debateri bili su polaznici devete generacije programa Evropske škole debate, a sada su imali priliku da prikažu svoje retoričke veštine u javnoj debati na temu „U interesu velikih organizovanih religija je da njihove vođe propagiraju progresivnije interpretacije ljudskih prava“.

Debateri su imali prilike da pokažu svoje veštine publici u prostoru u kome je protekle nedelje otvorena izložba „Biti mlad u Srbiji„, što je dodatno ohrabrilo mlade debatere. Javnu debatu je otvorila debatna trenerica Otvorene komunikacije Teodora Rešetar objasnivši strukturu debate i prestavivši učesnike, kao i Bojan Čiča ispred Fondacije Danilo Kiš.

Nenad Hrisanović i Dmitar Maoduš zastupali su afirmativnu poziciju u odnosu na temu debatu, dok su  Branka Rakić i Irina Trivić zastupale negirajući stav u odnosu na temu.

Oba tima su bila sjajna, ali iako je debata bila vrlo dinamična do samog kraja, pobedu je odneo afirmativni tim.

Nakon javnih debata koje su održane u Nišu, Novom Sadu, Vranju i Subotici, publika će imati prilike da prisustvuje javnim debatama u Beogradu i Novom Pazaru, a najbolje debatere očekuje debatni kamp koji je priprema za finalnu debatu koja će se održati krajem maja u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

 

Evropska škola debate je projekat koji organizuju Informaciona mreža Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija, uz podršku Delegacije Evropske unije. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih osam godina pohađalo više od 800 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova širom Srbije, a organizovano je više od 30 javnih debata.