„Evropska unija izdvojila je 130.000 evra za obnovu porodičnih kuća i pomoć poljoprivrednim proizvođačima koji su pretrpeli štetu u poplavama 2014. godine u Kladovu“, izjavio je zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Srbiji Oskar Benedikt tokom obilaska ove opštine.

Zamenik šefa Delegacije EU sastao se sa predsednikom opštine Kladovo Draganom Budujkićem, sa kojim je predao pakete košnica pčelarima iz ovog kraja, koji su bili pogođeni poplavama.

„Pomoć poljoprivrednicima u istočnoj Srbiji je nastavak solidarnosti Evropske unije u pomoći u otklanjanju posledica poplava, a danas je 13 pčelara dobilo 91 košnicu da bi nastavili proizvodnju meda i obezbedili bolje uslove života za svoje porodice. Pomoć EU u Kladovu dobiće 378 poljoprivrednih proizvođača u sledećem periodu“, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

kladovo-2„Donacije Evropske unije veoma su značajne za opštinu Kladovo i njene građane koji su bili pogođeni poplavama, a i u narednom periodu nastavićemo saradnju sa EU“, rekao je predsednik opštine Kladovo Dragan Budujkić.

Porodice Tošić, Lapadatović i Jonović, koje je danas obišao zamenik šefa Delegacije EU, nalaze se među 16 korisnika pomoći u Tekiji, čiju obnovu domova pomaže Evropska unija.

„Za obnovu nakon poplava u 2014. godini, Evropska unija je obezbedila 170 miliona evra, čime je najveći donator Srbiji za rešavanje ovog izazova. Do sada je više od 1.000 porodica u pogođenim oblastima dobilo pristojne uslove za život, a u toku je obnova 15 domaćinstava i izgradnja jedne nove kuće u Tekiji“, rekao je zamenik šefa Delegacije EU u Srbiji Oskar Benedikt.

Prethodnog dana posete istočnoj Srbiji, Benedikt je obeležio završetak projekta komasacionog područja Radujevac u opštini Negotin, i obišao kompleks vinskih podruma Rajačke pimnice, kao i manastir Bukovo gde je sa bratstvom manastira razgovarao o razvoju vinarstva u ovom kraju. Kao podršku Negotinu u saniranju posledica poplava, Evropska unija obezbedila je 100.000 evra za izgradnju dve nove kuće, obnovu dva domaćinstva i podršku za 314 poljoprivrednih proizvođača.

kladovo-3Program pomoći Evropske unije poplavljenim područjima u Srbiji, u vrednosti od 92 miliona evra, finansira Evropska unija iz pretpristupnih fondova IPA 2012 i 2014. Sredstva su namenjena izgradnji novih domova, obnovi javnih ustanova, privatnih kuća, puteva i sanaciji klizišta, kao i obnavljanju privrede i poljoprivredne proizvodnje u više od 40 opština koje su najviše pogođene poplavama. Sve aktivnosti na terenu sprovode Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS), Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO), organizacije HELP, ASB, Danski savet za izbeglice (DRC), Aurstrijska razvojna agencija (ADA) i Svetska banka  – u koordinaciji sa Kancelarijom Vlade Srbije za upravljanje javnim ulaganjima.