Da li ste znali da je prvi nacionalni park u Evropi osnovan 24. maja 1909. godine u Švedskoj? Švedske vlasti su, u želji da očuvaju prirodne lepote i znamenitosti, objedinile devet parkova prirode u jednu celinu i tako formirale koncept zaštite prirodnih retkosti i izuzetnosti kakav danas poznajemo. Danas postoji preko 400 nacionalnih parkova širom našeg kontinenta.

Svake godine, Evropski dan parkova se održava oko 24. maja i ima za cilj da približi ljude prirodi i podigne svest javnosti o značaju očuvanja prirodnih lepota u zaštićenim područjima, kao i važnosti očuvanja i održivog upravljanja tim mestima. Evropski dan parkova je komemorativni dan za zaštićena područja širom Evrope koji je 1999. godine pokrenula EUROPARC federacija, profesionalna mreža za prirodno i kulturno nasleđe koja unapređuje upravljanje zaštićenim područjima u Evropi. Srbija je takođe deo ove evropske mreže i svi naši nacionalni parkovi su i punopravni članovi EUROPARC-a.

Ove godine, EUROPARC je pozvao parkove i zaštićena područja da istraže i prodube ideje o prirodi i nasleđu. Tu se misli kako na prirodnom nasleđu, tako i nasleđe i istoriju svih ovih organizacija širom Evrope. Ovim danom, EUROPARC ima za cilj da radi na podizanju svesti o odgovornosti koju imamo da čuvamo prirodno i kulturno nasleđe za buduće generacije i otkrivamo načine kako možemo da ga nadograđujemo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by EU u Srbiji (@eusrbija)

Naši parkovi i zaštićena područja su od suštinskog značaja za očuvanje prirodne baštine koju imamo. Potrebno je da ih nadograđujemo obnavljanjem i stvaranjem novih, bolje povezanih zelenih površina kako bismo na adekvatan način odgovorili na klimatske krize i krize biodiverziteta. Na kraju, naše prirodno nasleđe obuhvata naš identitet. Kao takvi, svi imamo zajedničku odgovornost i radost da zadržimo ovo nasleđe za buduće generacije.

Primer na koji se način mogu očuvati i unaprediti prirodno i kulturno nasleđe jeste i revitalizacija gradskog parka u Prijepolju na reci Mileševki. „Uspeli smo da sačuvamo dušu našeg parka iz davnih vremena a da prostor oplemenimo novim sadržajem. Ovo je park za sve nas, za najmlađe, za starije koji imaju šahovski kutak, tu su tereni za sportiste, sprave za rekreativce, ali i za osobe sa invaliditetom, jednostavno park dostupan svim našim građanima”, rekao je tom prilikom Drago Popadić, predsednik opštine Prijepolje.

Evropska unija je svetski lider u zaštiti životne sredine. EU podržava Srbiju na putu ka zdravijoj životnoj sredini. Donirajući preko 400 miliona evra bespovratne pomoći u zaštitu životne sredine, EU je najveći donator u ovoj oblasti u Srbiji. Uz finansijsku podršku EU, Srbija radi na razvoju i primeni planova za zaštitu životne sredine na strateškom nivou ‒ održivi sistem zaštite životne sredine koji stvara zdravije okruženje i podiže kvalitet života.