Projekcijom rumunskog filma „Rođendan“ u Beogradu je 30. januara počeo 7. Festival evropskog filma, tokom koga će narednih 10 dana publici biti prikazano 27 filmova iz 20 zemalja Evrope.

Festival evropskog filma otvoren je u maju prošle godine u Zaječaru pod motom „Naše nasleđe: Gde prošlost susreće budućnost“ i nakon gostovanja u 14 gradova, završava se projekcijama u Beogradu u prostorijama EU info centra.

Fonet

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici istakao je da festival čije je filmove širom zemlje videlo više od 6.000 posetilaca sada i u završnici u Beogradu donosi najbolje od evropske kinematografije.

Prema njegovim rečima, inicijativa otkrivanja i istraživanja srpske i evropske kulturne baštine kroz film se nastavlja i ove godine.

S obzirom na to da Rumunija predsedava Evropskom unijom, beogradsko izdanje festivala otvario je rumunski film „Rođendan“ iz 2014. godine koji je režirao Dan Kišu.

Fonet

Ambasadorka Rumunije u Srbiji Kristina-Oana Popa istakla je da je kinematografija Rumunije ostvarila izvanredan povratak u proteklih 15 godina.

Kao članica i predsedavajuća EU, prepoznajući moć kulture, želimo da pokažemo da nas kultura ujedinjuje u različitostima, poručila je Popa.

Fonet

Koordinatorka Festivala evropskog filma Marija Stevuljević izjavila je da će publika u videti čak 27 ostvarenja najnovije evropske produkcije.

Na ovaj način u organizaciji Delegacije EU u Srbiji u saradnji sa Mrežom kulturnih centara zemalja Evropske unije (EUNIC) publika je u 14 gradova širom Srbije mogla vidi te fenomenalne filmove, kao i sada u Beogradu, navela je ona.

Program festivala dostupan je na web stranici EU info centra – www.euinfo.rs