Pred više od sto posetilaca, zvanično je otvoren Festival evropskog filma na Brod teatru Studentskog kulturnog centra u Novom Sadu. Peta stanica putujućeg festivala bila je više nego interesantna novosadskoj publici, tako da se festivalska atmosfera u ovom gradu nastavlja i po završetku Egzita.

Velika je čast otvoriti osmi po redu Festival evropskog filma, rekao je u svom govoru šef za informisanje, komunikaciju i medije Delegacije EU u Srbiji, Pol-Anri Prese.

“Ovim festivalom želimo da decentralizujemo kulturu tako što će filmovi ići tamo gde je publika, a to su pre svega letnje bašte, trgovi, parkovi ili brod, kao što je to slučaj danas”, pojašnjava Prese.

Festival evropskog filma ove je godine osmi put na turneji po gradovima širom Srbije. U Novom Sadu, gostuje do 13. jula na Brod teatru. U tom periodu biće prikazano ukupno šest filmova evropske produkcije. Prvi film, francusko ostvarenje, “Krvavo mleko” zvanično je otvorio festival 8. jula, a publika nastavlja besplatno da uživa i u ostatku sjajne kinematorgafije svako veče od 21 sat.

“Kao buduća prestonica kulture, mi se inkorporiramo u evropski koncept, ali mi već jesmo deo evropske porodice filma. U ovoj eri kada se filmska publika opredeljuje za neku komforniju projekciju u kućnim uslovima ili bioskopu, mi nudimo jedan poseban ugođaj ovde na Dunavu”, kaže Jovan Gvero iz Studentskog kulturnog centra, koji je koorganizator festivala u Novom Sadu.

Festival je ove godine svečano otvoren u Vranju, u Javnoj biblioteci EUteka mreže “Bora Stanković“ 3. juna, kada je zvanično krenula turneja. Nakon Vranja, gostovao je u Leskovcu, Šapcu, Nišu. Nakon Novog Sada turneja se nastavlja u Kragujevcu (Kulturni centar, 15-20 jul), Ćićevcu (Biblioteka, 23-28 jul), Smederevu (Dunavski park, 1-10 avgust) i Zemunu (Veliki trg, 18-23 avgust).

***

#EUzaTEBE – naziv je krovne kampanje Delegacije Evropske unije u Srbiji i EU info mreže u Beogradu, Nišu i Novom Sadu, kojom se promovišu rezultati razvojne pomoći EU Srbiji u okviru procesa evropskih integracija. Tokom kampanje, u fokusu će biti ono što je do sada postignuto na projektima u raznim oblastima, od kulture, energetike, poljoprivrede do zaštite životne sredine, obrazovanja, podrške civilnom društvu, saobraćaju i mnogih drugih.

Od 2001. godine, Evropska unija je uložila više od tri milijarde evra kroz bespovratnu pomoć, što je čini najvećim donatorom u Srbiji.

Sve događaje možete pratiti na veb-sajtu kampanje http://europa.rs/eu-za-tebe/ i festivala http://arhiva.euinfo.rs/tag/festival-evropskog-filma/ kao i na društvenim mrežama putem haštagova: #EUfilmFest, #EUzaTEBE.