Treba li ograničiti vreme korišćenje mreža mlađima od 16 godina ili ne – rasprava je koja se odvila u Narodnoj skupštini Srbije kao finale Evropske škole debate pred više od 150 srednjoškolaca i student iz cele Srbije. Dva tima sastavljena od najuspešnijih polaznika jubilarne 10. škole debate odličnim argumentima predstavili su sve „za“ i „protiv“ ovakve odluke.

Žiri su činili ambasador Evropske unije Emanuele Žiofre, ministarka evropskih integracija Tanja Miščević i debatna trenerica iz Otvorenih komunikacija Teodora Rešetar.

Žiri, pred kojim je bio veoma težak zadatak, odlučio da su predstavnici opozicije za dlaku bili bolji u argumentovanju svojih pozicija.

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofe zahvalio je učesnicima na sjajnim argumentima.

„Ovo što ste vi pokazali danas, svakodnevni je posao u Briselu. Bili ste odlično i čini mi se da su svi učesnici zaslužili nagradu i put u Brisel“, rekao je ambasador Žiofre.

Ministarka Tanja Miščević pohvalila je debatere i iskoristila priliku da im, kao bivše ili buduća profesorka, da nekoliko saveta.

Predsednica odbora za EU integracije Skupštine Srbije Elvira Kovač pozdravila je učesnike finalne debate i polaznike ovogodišnje škole.

Evropska škola debate je projekat koji realizuju EU info mreža Delegacije Evropske unije i debatna akademska mreža Otvorena komunikacija. Cilj ovog projekta je edukacija srednjoškolaca i studenata o Evropskoj uniji, procesu evropskih integracija i veštini debatovanja.

Školu debate je u prethodnih deset godina pohađalo više od 1000 srednjoškolaca i studenata iz preko 30 gradova i opština širom Srbije, a organizovano je više od 40 javnih debata.

Više informacija o Evropskoj školi debate možete naći ovde.