Evropska agencija za životnu sredinu (EEA) poziva fotografe širom Evrope da snime i dobre — održive i ne tako dobre — neodržive — obrasce proizvodnje i potrošnje, navike i ponašanje u našem svakodnevnom životu.

Pravo učešća imaju i fotografi iz Srbije. Ovogodišnji foto konkurs „ZeroWaste PIX“ poziva nas sve da razmislimo o stanju modernog načina života.

Cilj ZeroWaste PIX-a je da podigne svest i inspiriše promene, koje se prenose kroz fotografije, bilo da se radi o slici fabrika, deponija ili bašte zajednice koja okuplja ljude oko zajedničkog cilja.

Naši proizvodni sistemi i obrasci potrošnje su veoma važni aspekti naše ekonomije i sredstava za život. Kao potrošači, uživamo u brojnim pogodnostima i pogodnostima za kvalitet našeg života zahvaljujući industrijskoj proizvodnji. Međutim, znamo da to ima veliku cenu za našu okolinu i sve više za naše zdravlje i dobrobit. Naši proizvodni sistemi i potrošnja doveli su do povećanog zagađenja i nemilosrdnog iskorišćavanja resursa, degradirajući našu prirodu i uzrokujući gubitak biodiverziteta.

Učesnici mogu da prijave fotografije u četiri kategorije:

Kružno i pametno
Ekološki stil života
Rasipna proizvodnja
Potrošačka manija

Pobednik u svakoj kategoriji dobiće novčanu nagradu od 1.000 evra. Dodatne nagrade se dodeljuju za najbolju omladinsku prijavu, kao i za najpopularniju fotografiju kroz onlajn glasanje.

Učesnici imaju rok do utorka, 3. oktobra 2023. da dostave svoje fotografije. Pobednički radovi biće objavljeni 10. novembra 2023.

Više informacija i prijava