Svakih deset godina, prosečna odrasla osoba pojede svoju telesnu težinu u čokoladi! U SAD-u svako pojede oko 5kg čokolade godišnje, a u Švajcarskoj čak 9.5, što je čini i zemljom koja troši najviše čokolade na svetu.

Petar Jovanović nije smeo da nam kaže koliko on pojede dnevno čokolade, ali jede je svaki dan već 12 godina i konačno ima izgovor za to – posao!  Više od decenije proizvodi čokoladu što ga, zajedno sa njegovim partnerom u poslu, Đurom Baranom, čini jedinim proizvođaćem čokolade visokog kvaliteta kod nas.

“Obožavam je! Omiljena mi je ona sa visokim procentom kakaoa”, objašnjava Petar, “kažu da je on zaslužan za lučenje hormona sreće. Lično mislim da na sreću utiče kakao buter, jer kada se on topi u ustima u kombinaciji sa slatkim ukusom, nema lepšeg osećaja na svetu”.

Ova sirovina dobija se iz kakaovca, magične biljke koja se konzumira još od pre više od 4.000 godina. Ono što nam je svima poznatije jeste da je biljku kakaovac gajio narod Olmeka. Njihovu tradiciju su nastavile Maje, Tolteci i Asteci. Ovi narodi bili su svesni blagorodnog dejstva ove biljke smatrajući je darom Bogova. Koristili su je i kao sredstvo plaćanja i samo su bogati pili napitak od kakaovca, jer je to podrazumevalo da zapravo piju novac. U Evropu ovu neverovatnu biljku u 16.veku doneo je Kolumbo, a u našu Vojvodinu 1697. godine slavni evropski vojskovođa, Eugen Savojski. Na temeljima ove zanimljive istorijske činjenice, 2007. godine u malom Bačkom mestu Gložan izgrađena je i Petrova i Đurina prva farbrika prefinjenih i visokokvalitelnih čokolada – “Eugen Chocolate”.

Iako je Petar po struci tehnolog, proizvodnja čokolade ga je naučila da svoje znanje i posao može da razvija ne samo kao biznis, već i kao spoj nauke i tehnologije. Zajedno sa Tehnološkim fakultetom, uz podršku Fonda za inovacionu delatnost, iz pretpristupnih fondova Evropske unije, začeli su proizvodnju funkcionalne čokolade – prve u Srbiji.

“To znači da čokoladi dodajemo neke prirodne komponente, kao što su najzdraviji molekuli borovnice, kupine i zelenog čaja. Uz visok procenat kakaoa i vrlo nizak nivo šećera, taj proizvod postaje zdrav, jer su svi ovi dodaci izraziti antioksidansi i pozitivno utiču na naše telo i nervni sistem. Ovim konceptom želimo više da se pozabavimo i da se pozicioniramo kao neka vrsta proizvođača zdrave hrane”, objašnjava Petar.

Srbija je jedna od prvih zemalja u regionu koja je usvojila ideju da privreda zasnovana na znanju podrazumeva sposobnost prilagođavanja i unapređivanja tehnoloških i istraživačkih kapaciteta uz saradnju javnog i privatnog sektora. Podrška Evropske unije Fondu, od 2011. kada je počeo sa radom, daje presudan podsticaj finansiranju inovacija u Srbiji. Evropska unija je iz pretpristupnih fondova (IPA) za programe Fonda do sada izdvojila više od 13.2 miliona evra.

Projekat “Eugen Chocolate” prepoznat je kao jedan od 100 zahvaljujući kvalitetnom timu okrenutom savremenim trendovima, negujući visok kvalitet. Ali, to je tek početak. Podstaknuti ovim uspešnim projektom, Petar i Đura žele da se upuste i u proizvodnju visokoproteinske čokolade, kao i čokolade bez šećera. Iako u Srbiji kultura jedenja čokolade nije razvijena kao u nekim evropskim zemljama, za kvalitetnim i ukusnim proizvodom postoji potreba. Kako Petar kaže, to je zato što se radi o svima omiljenoj hrani.

Čokolada ima blagotvorna dejstva na naš organizam. Konzumiranje kvalitetne čokolade snižava nivo holesterola, sprečava kognitivni pad, smanjuje rizik od kardiovaskularnih problema. Imajući sve ove prednosti u vidu “Eugen” se sve više okreće zdravoj proizvodnji baziranoj na naučnom znanju i iskustvu, ali uz poštovanje tradicionalnih veština.

Možemo se pohvaliti da u jednom malom mestu u Vojvodini imamo svoju “Čarlijevu fabriku čokolade”, gde svaki dan vredno radi 30 Gložančana i Gložanćanki kako bi proizveli, zamislite, proizvod koji luči sreću!

Eugena Savojskog, uoči Senćanske bitke graničari su dočekali sa toplom čokoladom. Ispijajući ovaj čudesni napitak, Eugen Savojski pripremao je poslednje detalje borbene strategije protiv moćne turske vojske. Ovo je beleška iz dnevnika njegovog ađutanta i predstavlja prvi pisani dokument o čokoladi kod nas.