Nagrada Evropske nedelje mobilnosti namenjena je gradovima koji su se istakli u osvešćivanju teme mobilnosti. Kriterijumi za gradove koji žele da se kandiduju za ovu nagradu su sledeći:

1. organizovanje događaja usmerenih na održivu mobilnost od 16. do 22. septembra;

2. sprovođenje jedne ili više trajnih mera poboljšanja transporta;

3. održavanje manifestacije „Dan bez automobila“.

Dobitnik nagrade Evropske nedelje mobilnosti za 2022. godinu bio je portugalski grad Braga koji je impresionirao žiri svojom posvećenošću da ukaže na održivu mobilnosti kod mnogih zainteresovanih strana, među kojima su univerziteti, lokalna preduzeća i građani. Tokom same nedelje, od 16. do 22. septembra, portugalski grad je uz pomoć više od sto kompanija otvorio ulice za pešake i izgradio interaktivne zelene površine. Održan je i „Mobiliti Safariu kojem su 30 kompanija ukazale na značaj dekarbonizacije i uticaj održive mobilnosti u unapređenju ovog cilja. Aktivna mobilnost za sve uzraste – aktivnosti kao što su gimnastika i biciklizam – organizovane su kako bi se proširila svest o prednostima održive mobilnosti. Grad je takođe pokrenuo uslugu deljenja bicikala.

Braga je pobedila u finalu ovog evropskog takmičenja, a druga dva grada koja su bili kandidati su Sofija, glavni grad Bugarske, i hrvatska prestonica Zagreb.

Sofija je nominovana zbog prevoza koji bolje kombinuje zahteve građane i smanjenje uticaja na životnu sredinu. Bugarski glavni grad uveo je električne autobuse, mobilnu aplikaciju na zahtev, zelene koridore i nove pristupačnije tarife za javni gradski prevoz. Pored obezbeđivanja čistijeg i pristupačnijeg transporta, bugarska prestonica sprovodi projekat InnoAir, kojim se nastoji da se smanji zagađenje vazduha kroz mere za smirivanje saobraćaja u okviru Urbanih inovativnih akcija Evropske unije.

Zagreb je izabran kao finalista zbog integracije strategija – među kojima su Strategija pametnog grada Zagreba, Program zaštite vazduha 2022 – 2026 i Akcioni plan upravljanja bukom – koji unapređuju ekološku i digitalnu tranziciju uz pomoć održive mobilnosti. Zagreb planira da izgradi 122 km biciklističke staze do slovenačke granice i 23 km biciklističkog puta do Dugog Sela, grada u njegovoj blizini. Zagreb je, takođe, sproveo studije o proširivanju pešačke zone i udaljavanju od modela grada koji je usredsređen na automobile.

Kruševac je 2019. godine dobio ovu nagradu, a u finalu se našao sa grčkim gradom Retimnonom i poljskim Vroclavom.

Srpski grad oduševio je žiri širokim spektrom aktivnosti, podržanim snažnim učešćem građana i podrškom lokalne vlasti. Čak je i gradonačelnik dolazio na posao peške kako bi pomogao u širenju poruke o mobilnosti. Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, gradske ulice bile su bez automobila, ne samo u centru, koji je postao pešačka zona, već i u predgrađima, gde su ljudi organizovali razne aktivnosti. Promenjeno je i lice grada postavljanjem novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova, urbanih parkova, klupa, pa čak i ljuljaški.

Svake godine, od 16. do 22. septembra održava se Evropska nedelja mobilnosti, vodeća kampanja Evropske komisije za podizanje svesti o održivoj urbanoj mobilnosti.

Tokom nedelje, skoro 3.000 gradova i opština podstiče promene ponašanja u korist aktivne mobilnosti, javnog prevoza i drugih čistih, inteligentnih transportnih rešenja organizovanjem aktivnosti i događaja za podizanje svesti sa lokalnim zainteresovanim stranama. U Srbiji, kampanji se pridružilo sedam gradova.

Više informacija o kampanji

Evropska nedelja mobilnosti u Srbji