Grad Kruševac dobitnik je nagrade Evropske nedelje mobilnosti 2019, u konkurenciji većih opština, saopštila je danas Evropska komisija.

Kako se navodi u saopštenju, „Kruševac je impresionirao žiri svojim širokim spektrom aktivnosti, podržanim snažnim učešćem građana i političkom podrškom lokalne vlasti. Tokom Evropske nedelje mobilnosti 2019, gradskim ulicama udahnut je novi život bez automobila, ne samo u centru – koji su preuzeli pešaci – već i u predgrađima, gde su ljudi organizovali različite aktivnosti. Lice grada je takođe promenjeno, postavljanjem novih biciklističkih staza, šetališta, javnih trgova, gradskih parkova, klupica i ljuljaški.“

U finalnom izboru u konkurenciji većih opština, Kruševac je izborio pobedu ispred poljskog grada Vroclava i Retimna u Grčkoj.

Karditsa u Grčkoj je osvojila prvo mesto u kategoriji manjih opština. Region Brisela, glavnog grada Belgije, dobitnik je osme nagrade za održivo urbano planiranje mobilnosti (SUMP), dok je španski grad Pontevedra dobitnik prve EU nagrade za gradsku bezbednost.

Evropska komesarka za saobraćaj Adina Valean čestitala je pobednicima.

„Vaši postupci su snažni primeri koji ilustruju vodeću ulogu koju lokalni lideri mogu da odigraju u tome da naši gradovi budu čistiji, sigurniji i održiviji. Nadam se da ovo može poslužiti kao inspiracija za opštine i gradove koji preispituju svoje strategije mobilnosti, čak i u jeku trenutne pandemije“ kaže komesarka Valean.

Kampanja Evropska nedelja mobilnosti traje od 16. do 22. septembra svake godine, pružajući gradovima priliku da isprobaju održive transportne alternative. U 2019. godini preko 3100 gradova registrovalo se za učešće u kampanji, što predstavlja najuspešniju godinu do sada.

Sve nagrade odaju priznanje izvanrednim aktivnostima sprovedenim u 2019. godini na temu sigurne šetnje i vožnje biciklom. Gradove koji su pobedili izabrao je nezavisni žiri stručnjaka za mobilnost i transport.

Za više informacija o kampanji posetite zvanični sajt inicijative.