Spasioci Gorske službe spasavanja (GSS) na Suvoj planini, nakon gotovo pet sati, uspešno su spustili povređenog motocklistu do puta na kome se nalazio kombi GSS-a, kojim su povređenog dopremili u bolnicu u Nišu.

U ovoj akciji prvi put su korišćena nova nosila koje je Gorska služba spasavanja dobila kao donaciju Evropske unije. Nosila su znatno lakša nego prethodna, i samim tim spasiocima lakša za korišćenje, ali i udobnija za povređenog.

Zbog izuzetno nepristupačnog terena na Suvoj planini, u blizini sela Kosmovac, spasavanje je trajalo dugo, i poslednjih pet kilometara spasioci Gorske službe spasavanja morali su da pešače izuzetno uskim planinskim stazama kako bi zbrinuli povređenog.Gorska služba spasavanja Srbije je dobrovolјna i neprofitna  organizacija čiji je osnovni cilј pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti Planinarskog saveza Srbije, dok danas službu sačinjava oko 250 aktivnih spasilaca.

Ojačavanje tehničke opremljenosti Gorske službe spasavanja kroz nabavku specijalizovane opreme, uniformi i vozila, kao i obučavanje preko 40 predstavnika Gorske službe spasavanja i akreditovanje prema EU standardima za reagovanje u visoko rizičnim operacijama spasavanja – neki su od rezultata projekta „EU za Srbiju otpornu na katastrofe“.

Projekat je vredan 14,1 miliona evra, traje četiri godine, a jedna od najskorijih donacija Evropske unije gorskoj službi spasavanja Srbije jesu četiri vozila – jedan kombi, jedne motorne sanke i dva terenska vozila.