Vrtiću „Bubamara“ u Zemun polju isporučene su igračke, nameštaj i IT oprema u okviru podrške Evropske unije reformi predškolskog vaspitanja i obrazovanja. Donaciju su svečano uručili šef Delegacije EU u Srbiji, ambasador Sem Fabrici, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Igračke, nameštaj i IT oprema, za 56 predškolskih ustanova u 55 gradova u Srbiji u vrednosti od miliona evra, deo je pomoći EU unapređenju predškolstva u Srbiji u skladu sa novim programima predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Zajedno sa ministarstima prosvete i evropskih integracija pokrenuli smo ovaj projekat kako bismo deci i njihovim porodicama, kao i vaspitačima koji rade u ovim ustanovama pružili neophodne alate za rad. Naša pomoć je vrlo konkretna, mi smo kroz ovaj projekat obezbedili igračke, nameštaj i IT opremu kako bismo osnažili decu i pružili im najbolje moguće alate za njihov razvoj. Ovim projektom posebno smo se fokusirali  na vrtiće gde imamo manjinske grupe ili decu iz ugroženih sredina, tako da pokušavamo da prenesemo principe dobrog upravljanje svuda u državi“, izjavio je ambasador Sem Fabrici, šef EU Delegacije u Srbiji.

U razgovoru sa vaspitačima i zaposlenima u vrtiću ocenjeno je da je donacija EU značajna za sve predškolske ustanove u Srbiji i da će doprineti daljem unapređenju predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

„Cilj je da povećamo obuhvat dece, kao i da model programa bude prilagođen uzrastu dece. Zbog toga je potrebno da ambijent bude nešto što inspiriše, da didaktička sredstva, igračke i sve drugo čine prijatan prostor koji razvija maštu. Upravo „Godine uzleta“ su jedan od najboljih programa za predškolski uzrast, kazao je ministar i dodao sa su osim opremanja vrtića predviđene i obuke za vaspitače.“,izjavio je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Cilj jeste bio da zapravo podstaknemo rani razvoj i da u tom ranom uzrastu pripremimo našu decu na nova znanja, nove veštine, nove načine učenja koje će ih već u osnovnoj školi sa reformom obrazovanja sačekati. Ovo su konkretni projekti gde mi kao zemlja kandidat koja pregovara članstvo u Evropskoj uniji imamo pravo na fondove, to je oko 200 miliona evra godišnje za razne projekte. Bez dece sve ovo što radimo nema smisla, tako da mislim da je zaista ovo jedan od najboljih projekata koje smo poslednjih godina sproveli sredstvima Evropske unije“, izjavila je Jadranka Joksimović, ministar za evropske integracije.

Za 56 predškolskih ustanova u Srbiji donirano je 793 kompleta nameštaja, 11.680 krevetića, 521 komplet tehnike i 793 kompleta igračaka koji su raspoređeni u više od 500 objekata u kojima boravi oko 40.000 dece, uzrasta od 6 meseci do polaska u školu.

Pored opreme koju je dobilo 50 predškolskih ustanova iz najsiromašnijih opština u Srbiji, realizuje se i EU projekat „Podrška reformi sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u Srbiji“. Oko 1.500 vaspitača i stručnih saradnika iz ovih opština obučava se da razvija profesionalne kompetencije za kvalitetno inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje.

Pet opština koje su dobile opremu postaće centri klastera za širenje Novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja (Novi Sad, Zemun, Loznica, Pirot i Čačak). Cilj Novih osnova programa je celovit razvoj i dobrobit deteta kroz integrisani pristup učenju, povezivanje igre i drugih aktivnosti, kao i izgradnja smislenih odnosa sa vršnjacima i odraslima u prostoru koji je inspirativan.

Predškolsku ustanovu „Sima Milošević“ u Zemunu, čiji je vrtić „Bubamara“ sastavni deo, pohađa 5.155 dece uzrasta od 1 godine do polaska u školu. Oni su raspoređeni u 256 grupa u okviru 33 objekta.

Od 2003. godine, EU je donirala za reformu sektora obrazovanja više od 100 miliona evra – za unapređenje predškolskog vaspitanja i obrazovanja, reformu srednjeg stručnog obrazovanja i obrazovanja odraslih, renoviranje i opremanje škola i fakulteta, podršku inkluzovnom obrazovanju, itd.